img

Цркве

 

Црква Светог Николе


Црква Светог НиколеСа великом вероватноћом се може претпоставити да је Рума имала цркву још од најстаријих времена, јер се 1566. године међу становништвом помињу и три свештеника. Црква је сигурно била претеча данашње Николајевске цркве, са истом црквеном, а тиме и сеоском славом. Године 1731. се помиње румски свештеник Стојан Орловић. Две године касније један извор наводи да Рума има од раније своју цркву, која је тада била изнова патосана, а верници су око цркве направили порту. Половином XVIII века Црква је носила име Св. Никола, вероватно наслеђено из старина, а помиње као дрвена са портом и неограђеним гробљем, “весма худа и стара”. Данашња црква је подигнута 1758. године.

 

 Црква Вазнесења Господњег


Црква Вазнесења Господњег Пошто су тих првих година постојања Нове Руме њени православни становници користили цркву Старе Руме, она је постала претесна. Зато се напоредо са зидањем цркве св. Николе од чврстог материјала, која је завршена 1758. приступило и градњи још једне цркве у Новој Руми за потребе православних румских грађана. У почетку је било проблема, јер је за место нове цркве одабрано старо и пусто православно гробље, за које је срески судија сматрао да је преблизу католичке цркве. У тај спор се умешала чак и царица Марија Терезија, која је пресудила у корист градње друге православне цркве у Руми, тј. Вазнесенске цркве, на месту где се и данас налази. Црква је саграђена 1861. године. Иконостас је дело познатог сликара Стефан Тенецког.

 

Римокатоличка црква Уздизања Светог крижa


Римокатоличка црква Уздизања Светог крижа Крајем XVIII века у Руми је постојала римокатоличка црква, на месту где се и данас налази, али од дрвета, и недовољна да прими све вернике. Била је без торња и украса, једноставна и скромна, те је више је личила на амбар него на цркву. Поред ње се од черпића и трске, мања него сељачке кућа, налазила кућа жупника. Зато је 1813. године саграђена нова црква Уздизање Светог Крижа, која је могла да прими и до 2.000 верника, а уз њу и жупни двор за свештеника.
Црква је једнобродна класицистичка грађевина, оријентисана у правцу север – југ. Претставу Уздизања Светог Крижа, на главном олтару, извео је Винсенс Дојчер. Богородица Имакулата и св. Иван Непомук, радови су непознатих аутора, док је за осликавање св. Вендалина ангажован Константин Пантелић, а за Благовести мађарски сликар Пешкија.

 

Црква Сошествија Светог Духа (Свих Светих или Грчка црква)


Црква Сошествија Светог Духа (Свих Светих или Грчка црква)Трећа румска православна црква Свих Светих се помиње још крајем 18. века, али је тада била изграђена од чамових дасака, “трошна и склона паду”. Није познато где се тачно налазила, али свакако не на месту данашње цркве у центру града. Наиме, 80-тих година XVIII века, велики број православних трговаца је покуповао куће у центру вароши. Многи од њих су били грчког или Цинцарског порекла - православне вере. Поменута стара црква, као и две нове, су биле подалеко од њихових домова, те је, како су се жалили митрополиту, зими било тешко доћи до ње, а и за време службе су им домови остајали празни и често бивали покрадени. Митрополит и Сремска жупанија су начелно дали дозволу за градњу треће нове цркве у центру Руме, али су онда наступили проблеми, иако је материјал за градњу скоро био обезбеђен. Најпре Аустро турски рат, па оближња куга, административне препреке... Затим су стављене примедбе да ће црква бити преблизу католичкој и да је не дижу Срби, већ мали број Грка трговаца. На то је уследила петиција 114 угледних Румљана, међу којима су и Атанасије Стојковић, тада већ доктор физике, Јован Пантелић, сликар и други. Све је то знатно одложило градњу треће православне цркве у Руми. Она је тек половином XIX века стављена под кров. Црква је реновирана 1905. године, када је и освећена.Од тада се зове Сошествија Светог Духа. У њој се налази иконостас, чији је нацрт урадио бечки архитекта Херман Боле,а осликао га је познати сликар Урош Предић.

 

http://www.hramsvetogduha.rs/