img

Вести

Обележен 4. јул – Дан борца

img

Print

У Руми је данас обележен 4. јул – Дан борца, што је један од најзначајнијих датума у новијој историји нашег народа, јер је на тај дан 1941. године донета одлука да се подигне устанак и да се пружи оружани отпор фашистичком окупатору.

На Градском гробљу у Руми, на споменик жртвама из Другог светског рата, венце су данас положили представници Општине Рума, општинског СУБНОР-а, сродних борачких организациjа, политичких странака и грађани.

Председник СО Рума Стеван Ковачевић је истакао да је данас, више него икада, потребно величати слободарски дух нашег народа, који се први подигао на отпор против окупатора.

„Наше жртве неки покушавају да омаловаже, да наше жртве прикажу као нашу националну митоманију и то у време када су многи од њих били у служби фашистичких сила, а сада покушавају да се легитимишу као антифашисти. Ми имамо право да се поносимо нашим антифашистичким покретима и борбом и никада не смемо заборавити жртве које смо у тој борби поднели“, поручио је Ковачевић.

Предраг Вукмирић, председник румског СУБНОР-а је у свом говору подсетио на историју антифашистичке борбе, нагласивши важност сећања на славне претке.

„Ми данас као потомци наших славних предака дужни смо да се сетимо бораца за слободу против фашизма, као и свих страдалих у свим ослободилачким ратовима нашег народа. То данас и чинимо, обавезујући се да ћемо се сећати свих страдалих у Другом светском рату, Великом рату, ратовима 1990-их, као и у НАТО агресији 1999. године“, рекао је Вукмирић.
donor
donor
donor
donor