img

Вести

Обележен Дан победе - 79. годишњица победе над фашизмом

img

Print

Полагањем венаца на Градском гробљу у Руми обележен је 9. мај, годишњица победе над фашизмом.

Деветог маја 1945. године, капитулацијом нацистичке Немачке окончан је Други светски рат у Европи, највећи оружани сукоб у историји човечанства.

Венце на спомен обележја жртава Другог светског рата у Руми су положили председник Скупштине Општине Рума, Стеван Ковачевић, заменица председника Општине Рума, Биљана Поповић Јовановић, представници СУБНОР-а, удружења, политичких странака и грађани.

Председник СО Рума Стеван Ковачевић је истакао да је 9. мај један од најзначајнијих датума, јер је тада савладано највеће зло које памти савремена историја човечанства, зло звано фашизам и нацизам.

"Веома важно да се на овај датум састајемо, не само да искажемо поштовање и почаст нашим страдалим прецима, већ да и упозоримо да зло не мирује и да не можемо дозволити да оно икад више завлада у свету. На то нас обавезује и наша слободарска историја и сви наши преци, јунаци који су положили своје животе за слободу наше земље. Нека им је вечна слава и хвала", рекао је Ковачевић.

Председник општинског СУБНОР-а  Предраг Вукмирић је истакао да је антифашизам није идеолошко, нити политичко уверење, већ дубоко људско опредељење за мир и слободу, а против национализма, мржње и расизма. Вукмирић је подсетио на историјску позадину шестогодишњег рата, апострофирајући 1933. годину и долазак нациста на власт у Немачкој, осврнувши се у свом излагању и на модерно доба и Украјину, где се оживљава идеологија Стефана Бандере, нацисте из Другог светског рата.
donor
donor
donor
donor