img

Вести

Представљена монографија "Завичајни музеј Рума 1962 - 2022"

img

Print

Шест деценија преданог и надахнутог рада једне од најважнијих културних институција нашег града, сабрано у корице монографије "Завичајни музеј Рума 1962 - 2022", ауторке Снежане Јанковић, више кустоскиње историчарке, представљено је румској публици.

У Градској библиотеци "Атанасије Стојковић" синоћ је одржана промоција публикације посвећене свим генерацијама како запослених, тако и публике која је свих шест деценија својим интересовањем пружала подршку Завичајном музеју Рума.

Прикупљање грађе за састављање монографије трајало је више од две деценије, да би само писање трајало до годину дана, напоменула је ауторка Снежана Јанковић. 

"Покушали смо да прикажемо све оно што се дешавало, различите изложбе, програме, ревије, књижевне вечери, а  посебан део смо посветили нашим музејским одељењима, то је оно најзначајније због чега музеј постоји. Број одржаних програма за тих 60 година је прилично велик, с обзиром на то да је за свих шест деценија у музеју радило тек 30-ак људи, а десетак из музејске делатности", истакла је Снежана Јанковић.

Издавање монографије у потпуности је финансирала Општина Рума, у чије име је говорила председница Општине Александра Ћирић Бошковић, иначе по струци историчарка. То је била прилика и да се говори о великим радовима на реконструкцији објекта музеја која је у завршној фази, те да ће ускоро музејски радници поново радити у свом простору уз све поставке и модернизован начин функционисања. 

"Ова монографија је срж рада музеја, која говори о ентузијазму свих музејских радника кроз овај јубилеј - 60 година рада. У монографији је детаљно описан рад музеја од самих почетака до данас. Музеј који се налази у најстаријој спратној згради у Руми је чувар наше културне баштине. Ова установа културе кроз шест деценија је пролазила кроз различите фазе, успоне и падове , али увек је опстајала и остајала доступна публици, стручној и широј јавности", казала је  председница Ћирић Бошковић.

Музеј је, не само чувар историје нашег града већ и место где се кроз различите уметничке форме преплићу традиција и савремени изрази, поручила је председница Општине Рума Александра Ћирић Бошковић, која је написала и уводну реч за монографију.

Рецензију за монографију је писала мр Тијана Станковић Пештерац, директорка Музеја Војводине.

"Монографија је само по себи изузетно значајно дело. Оно говори најпре о историјату музеја и о томе како је један мали колектив, који није имао више од десет стручњака за све то време колико егзистира, постигао велике резултате. То је било препознато и у стручном смислу када је Завичајни музеј Рума добио  чувену и престижну награду Музејског друштва Војводине "Михајло Валтровић" за његово  деловање у 2017. години", оценила је мр Тијана Станковић Пештерац.
donor
donor
donor
donor