img

Вести

Сремски свињокољ - Манифестација која чува старе обичаје и традицију Срема

img

Print

29. Сремски свињокољ у Вогњу, једна од манифестација са најдужом традицијом у нашој општини, коју традиционално организује Месна заједница Вогањ уз подршку Општине Рума, одржана је данас.

Ова манифестација одржава дух традиције, пружајући младима прилику да се упознају са процесом свињокоља на аутентичан начин. Kао и претходних година, екипе из Вогња и околних села Срема такмичиле су се у брзој обради свежег меса, кувању котлића и традиционалном припремању специјалитета од меса.  

Посетиоци су имали прилику да виде цео процес производње домаћих месних производа, да их дегустирају, али и да их купе по повољним ценама. Манифестација пружа разноврсну забаву за све генерације, укључујући и учешће удружења жена које су представиле своје производе, наступе фолклорних друштава и пригодну музику.

Циљ ове манифестације поред приказа традиционалног начина обраде свињског меса је и окупљање и дружење мештана, као и продаја њихових домаћих производа. Након такмичарског дела, председница Општине Рума Александра Ћирић Бошковић учесницима је уручила захвалнице, а потом су сви присутни имали прилику да уживају у гастрономским специјалитетима припремљеним током данашњег свињокоља, од паприкаша до традиционалних салњака.
donor
donor
donor
donor