img

Вести

Министарка Гојковић обишла радове у Завичајном музеју Рума

img

Print

Велики пројекат свеобухватне реконструкције зграде Завичајног музеја Рума, једног од архитектонски најважнијих објеката у граду, приводи се крају.

Радове на најстаријем спратном објекту у граду обишле су данас министарка културе Маја Гојковић и председница Општине Рума Александра Ћирић Бошковић, реч је о заједничком улагању ресорног министарства и локалне самоуправе.

Министарство културе је у два наврата кроз конкурс „Градови у фокусу“ издвајало средства за реконструкцију Завичајног музеја, а министарка Гојковић је изразила задовољство досадашњим током радова и чињеницом да су средства утрошена на прави начин.

„Велико је задовољство данас доћи у Руму обићи Завичајни музеј и упоредити како је то изгледало на почетку нашег договора. Видимо да су санирани сви проблеми који су постојали, пре свега влага која је угрожавала све артефакте који су се овде налазили, али и рад запослених и посете публике“, казала је министарка Гојковић.  

Своје програмске активности Завичајни музеј одржава у Културном центру и Градској библиотеци, а очекивања су да ће музеј за посетиоце бити отворен на пролеће наредне године.

Председница Ћирић Бошковић напомиње да ће збирка од преко 12.000 музејских предмета бити обогаћена и новим археолошким артефактима пронађених на обали реке Саве код Кленка, те да је поред општинских улагања, подршка министарства била кључна у обнови објекта који је под заштитом државе.

„Наша је дужност као општине била да улажемо у све установе културе у нашој општини који су били у прилично лошем стању. У музеју смо имали вишедеценијски проблем са капиларном влагом,  зато ни сами Румљани нису имали прилике да се упознају са богатим културним наслеђем које наш град има. Сада улазимо у завршну фазу радова, а имплементацију поставки очекујемо већ на пролеће следеће године", истакла је председница Ћирић Бошковић, захваливши се министарки Гојковић на свесрдној подршци.

Следећи пут, с поносом ћемо министарку Гојковић дочекати на отварању модерне сталне поставке у потпуно реновираном објекту. Надамо се да ће сви наши суграђани бити поносни на своју општину и на нас који се трудимо да сачувамо и на најбољи начин презентујемо наше културно наслеђе“, поручила је председница Ћирић Бошковић.

Урош Николић, директор Завичајног музеја у Руми је подсетио да је поред пресецања влаге, на објекту замењена и дотрајала столарија, да су урађене нове електро – инсталације, да су санирани подови, уграђени противпожарни системи, као и систем централног грајања на гас, те да је у току и набавка витрина и осталих елемената за сталну поставку.

Министарка Гојковић је истакла изузетну сарадњу са председницом Општине Рума откривши и будуће планове везане за кућу Милеве Марић Ајнштајн, која је од недавно у власништву Општине Рума.

Председница Општине Рума је из света културе и заједнички ћемо реализовати још доста пројеката. Један од свакако најзанимљивијих које разматрамо је адаптација и реновирање, а можда и нова изградња реплике куће Милеве Ајнштајн овде у Руми. Ваш град је на раскршћу путева, веома близу Београду, ускоро са Фрушкогорским коридором још ближе је Новом Саду и сигурна сам да ће нови културни садржаји привући већи број туриста“, оценила је министарка Гојковић.

Министарство културе наставља подршку капиталним улагањима у румски музеј. Путем конкурса, Завичајни музеј је добио средства за кључне пројекте везане за сталну поставку. Такође, кроз програм „Градови у фокусу", Општини Рума су одобрена средства за пројект „Румске перспективе: наслеђе у новом руху", омогућавајући припремне радове за имплементацију сталне поставке и адаптацију простора музеја.
donor
donor
donor
donor