img

Вести

Реализован пројекат "Звук културе" који омогућава доступност културних садржаја румске библиотеке особама са инвалидитетом

img

Print

Градска библиотека "Атанасије Стојковић" прва је библиотека у Војводини која је имплементирала индукциону петљу - систем за бољу комуникацију са особама са оштећеним слухом.

Сви програми и садржаји румске библиотеке од данас су доступни и особама са оштећеним слухом, али и слепим и слабовидим корисницима услуга ове културне установе, јер је на улазу постављена и тактилна табла са Брајевим писмом.

"Тактилна табла омогућиће слепим људима самосталну кретњу и бољу оријентацију у простору ове установе културе, а заједно са индукционом петљом за особе са оштећеним слухом, Градска библиотека "Атанасије Стојковић" ће своје библиотечке услуге и бројне културно - уметничке садржаје учинити доступне свима", поручио је директор румске библиотеке Дамир Васиљевић Тоскић.

Пројекат Градске библиотеке под називом "Звук културе" финансирали су Министарство културе и Општина Рума.

Данашњем свечаном пуштању у рад нових информационо - технолошких решења присуствовали су представници Општине Рума, покрајинског Савеза слепих и слабовидих, румске Међуопштинске организације слепих и слабовидих и представници Удружења "Алтхеа" из Београда, који су и сарадници на пројекту.

Пројекат "Звук културе" реализован од стране румске библиотеке, представља кључни корак у јачању техничких капацитета те установе, омогућавајући нам да културне садржаје учинимо доступним особама са инвалидитетом, истакла је председница Општине Рума Александра Ћирић Бошковић.

"Ова иницијатива чини нашу библиотеку местом отвореним за све људе, и подиже ниво њених услуга на виши ниво, сврставајући је међу најмодерније библиотеке у нашој земљи. Радујемо се што можемо допринети инклузивности и разноликости нашег града, те се надамо да ће "Звук културе" постати инспирација и за будуће пројекте у култури", изјавила је председница Ћирић Бошковић.

Иновативност румске библиотеке и жељу да свим грађанима омогући доступност културних садржаја похвалио је Велибор Пилић, председник Савеза слепих Војводине.

"Имао сам прилику на улазу да видим тактилну мапу и сада слабовида и  слепа особа може да перципира простор и где се шта налази. Оваквих мапа нема у Војводини, нешто постоји у Галерији Матице српске у Новом Саду где су радили неке експонате прилагођене слепима, али оваква мапа мислим да је једина у Војводини. Веома је значајно, јер многе слепе особе се крећу саме и када дођу у библиотеку могу на тај начин да перципирају где се шта налази и да лакше дођу до одељења које им треба", рекао је Пилић.
donor
donor
donor
donor