img

Вести

Дан ослобођења Руме у Првом светском рату

img

Print

На српском војничком гробљу у Руми обележена је 105. годишњица ослобођења града у Првом светском рату. Венце су положили представници Општинског одбора СУБНОР-а Рума и грађани, а у име Општине Рума венце је положио Стеван Ковачевић,  председник Скупштине општине Рума. 

"6.новембра 1918. град је ослободио један батаљон српске војске под командом мајора Љубомира Максимовића. Долазак српске ослободилачке војске поздравили су румски грађани са одушевљењем, а поздравни говор одржао је др Жарко Миладиновић.  Као стална  посада у граду остала је једна чета српских војника под командом капетана Станислава Кракова. Наше јединице убрзано су почеле ослобађање земље према западу тако да је цела бивша нам заједничка земља ослобођена у наредних неколико дана", рекао је Томислав Милић,  председник ОО СУБНОР-а Рума.    Српско војничко гробље у Руми једино је уређено војничко гробље из Првог светског рата на просторима бивше Југославије на ком су сахрањени погинули српски војници учесници битке на Легету, као и аустроугарски војници који су подлегли ранама у тадашњој болници која се налазила на месту данашње ОШ  „Душан Јерковић“. Формирано је и уређено још 1921. године, а последњи пут обновљено 2016. године на иницијативу СУБНОР-А Рума. Од 1988.на овом месту се редовно одржавају помени православног свештенства. 

"Данас на овом светилишту слободе одајемо почаст погинулима за ослобођење Руме у Првом светском рату и подсећамо се њихове жртве која треба да нам буде водиља и у будућности. Ослобођење Руме почетком новембра 1918. био је само почетак вишевековног сна Срба и свих осталих словенских народа који живе на овим просторима, а то је присаједињење матици Србији. На овом месту данас славимо оне који су пали за слободу Руме, али исто тако и славимо оне који поставили темеље за остварење вековног сна свих Срба на овим просторима да остваре своје национално и државно јединство. Зато су слобода и национално јединство нешто што нас обавезује  и што ником не даје за право да се са тим идеалима поиграва", истакао је Стеван Ковачевић,  председник Скупштине општине Рума. 

Свештенство  Српске православне цркве служило је помен жртвама из Првог светског на војничком гробљу у Руми.
donor
donor
donor
donor