img

Вести

Aкција добровољног давања крви - Четвртак 2. новембар

img

Print

Црвени крст Рума обавештава и апелује на све хумане суграђане, уколико им здравствено стање дозвољава, да се одазову на акцију добровољног давања крви која се организује у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, у четвртак, 02. новембра 2023. године у периоду од 8 до 12 часова, у Сали Општинског удружења пензионера у Руми, улица В. Дугошевића 142.

Потребе за резервама крви свих крвних група су повећане, а одзив добровољних даваоца крви, на жалост, није сразмеран броју потребних јединица крви на дневном нивоу!

Зато, дајте крв, јер живот не може да стане!

Континуирано снабдевање компонентама крви је неопходно како би у сваком тренутку било довољно крви  за хитне и ванредне ситуације, витално угрожене пацијенте, за терапију онколошких болесника као и планиране хируршке интервенције у Клиничком центру Војводине, Дечијој болници, Институту у Ср. Каменици, Општој болници у Сремској Митровици и другим здравственим установама у Републици.

Дати крв и спасити живот болесном, повређеном, кога не познајемо или нећемо га никад ни упознати, најлепше је и најплеменитије дело које може испунити људско биће.

У вези са добровољним давањем крви желимо да Вас подсетимо да:

1.Давалац кри може бити свака здрава особа од 18 до 65 година старости.

2.Давање крви је: ДОБРОВОЉНО, АНОНИМНО, БЕСПЛАТНО.

3.Жена може давати крв свака четири месеца, а мушкарац свака три месеца.

4.Давање крви није болно, не ствара навику и не штети организму.

5.Систем за узимање крви је за једнократну употребу, чиме се искључује свака могућност преноса било које болести на даваоца.

6.Пре сваког давања крви обавља се лекарски преглед и лабораторијске контроле.

7.Вишеструки даваоци крви добијају признања Црвеног крста.

8.Даваоци крви ослоба|ају се плаћања одређених партиципација за здравствене услуге,

9.Добровољни даваоци крви остварују парво на два слободна радна дана.
donor
donor
donor
donor