img

Вести

Дан ослобођења Руме у Другом светском рату

img

Print

27. октобар - Дан ослобођења Руме у Другом светском рату, један од кључних датума антифашистичке борбе, обележен је данас у нашем граду.

Свечаност 79. годишњице ослобођења започела је пријемом у Градској кући којем су присуствовали представници општинског и покрајинског СУБНОР-а, Амбасаде Руске Федерације у Србији, представници Савеза јеврејских општина, као и чланови румског Удружења ратних војних ивалида, представници политичких партија и бројних борачких организација из Срема, Србије и Републике Српске.

На Градском гробљу у Руми традиционално су положени венци на спомен обележја жртвама Другог светског рата, а затим и на спомен плочу некадашње румске синагоге која је 1943. године порушена по налогу немачких и усташких власти.

Председник Скупштине Општине Рума Стеван Ковачевић истакао је да је спомен обележје жртвама Другог светског рата румско светилиште слободе, подсетивши да се борба против окупатора водила дуге четири године, а да је наш народ претрпео многа страдања и тешка материјална разарања. Ковачевић се захвалио свима који су дошли да одају пошту храбрим јунацима и невиним жртвама у борби против нацизма и фашизма, истичућу да је слобода вредност за коју грађани Срема никад нису питали колика је цена.

"Нажалост и данас скоро 80 година после ослобођења Руме, наш народ и наша држава се налазе пред значајним тешким историјским изазовима. Осам деценија после ослобођења од фашизма делови нашег народа морају да се боре за право на достојанствен живот на просторима које су безброј пута ослобађали и које су својом крвљу заливали. И данас наше руководство води тешку борбу и против покушаја да се на појединим просторима човечанства фашистичко зло, за које смо мислили да је уништено, поново подигне главу и закорачи и умаршира на светску историјску сцену. Као потомци старих ратника чија се имена налазе и на овом споменику, ми имамо обавезу да и у овом тренутку одговоримо онако како су одговорили наши преци", рекао је Ковачевић.

На одлучујућу борбу за ослобођење Руме, започету 26. октобра подсетио је председник румског СУБНОР-а Томислав Милић, нагласивши да је задатак свих нас да увек доследно и енергично у свим ситуацијама заступамо историјску истину о ослободилачкој борби нашег народа  и да тај дух пренесемо млађим генерацијама.

Парох Вазнесењске цркве јереј Ђорђе Санчанин служио је на Градском гробљу опело жртвама Другог светског рата.
donor
donor
donor
donor