img

Вести

XXXV седница СО Рума - Пројекти за квалитетније водоснабдевање

img

Print

Општина Рума је предузела конкретне кораке ка проналажењу дугорочног решења проблема водоснабдевања не само Руме, него и Срема.

Румски одборници дали су сагласност на Међуопштински споразум о пројектовању, изградњи и управљању Регионалним системом водоснабдевања "Источни Срем" што је правни предуслов за формирање једног јединственог јавног предузећа за водоснабдевање источног Срема, појаснио је председник СО Рума Стеван Ковачевић.

"Оно што је битно јесте да се на територији наше општине, конкретно у катастарској општини Хртковци налазе велики резервоари воде који могу да обезбеде квалитетно снабдевање већег броја становника. Овом одлуком ми смо створили правне предуслове да почнемо са реализацијом тог пројекта. Финансирање пројекта је од стране Министарства за државну управу и локалну самоуправу и седиште тог предузећа ће бити у румској општини. Улазимо у поступак који ће у наредном периоду, надам се у наредној деценији, решити на један заиста квалитетан, трајан и најекономичнији начин водоснабдевање источног Срема", изјавио је Ковачевић.

Општина Рума је од АП Војводине добила велику финансијску помоћ и за унапређење водоснабдевања у јужном делу општине. Тим поводом председник СО Рума Стеван Ковачевић је јуче потписао уговор о додели средстава за суфинансирање изградње, санације, реконструкције и израде техничке документације водних објеката у јавној својини на територији АП Војводине у 2023. години.

Општина Рума је конкурисала са два пројекта и оба су одобрена, а реч је о пројектима  изградње црпних  станица у Грабовцима и Кленку са уградњом уређаја за кондиционирање пијаће воде и изградњом  резервоара и мреже за одвођење отпадних вода.

"То су два села која су имала проблем са водоснабдевањем. Оба пројекта вреде 126 милиона динара од којих 93 милиона обезбеђује АПВ, а 33 милиона Општина Рума. Ми улазимо у пројекат решавања тог горућег проблема за грађане тог дела наше општине и са његовом реализацијом ми ћемо створити услове не само да ти грађани тог дела  наше општине имају довољне количине воде током целе године, него ће имати и воду која задовољава све стандарде о здравственој исправности воде за пиће", рекао је Ковачевић.

Одборници су на данашњем заседању изгласали Извештај о раду са информацијом о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања јавних предузећа, неколико планских докумената, као и Решења о утврђивању економске цене програма васпитања и образовања у предшколској установи "Полетарац" Рума за 2024. годину.

Нови в.д. мандати поверени су Дамиру Васиљевићу Тоскићу (Градска библиотека "Атанасије Стојковић"), Марији Ћуић (Туристичка организација општине Рума) Мирославу Сучевићу (ЈП "Стамбено") и Стојши Јовановићу (ЈП "Комуналац"), усвојено је и неколико одлука о разрешењу и именовању чланова школских одбора, али и Општинске изборне комисије, којом ће убудуће председавати Нада Харш, док је за заменика именован Мирослав Сучевић.
donor
donor
donor
donor