img

Вести

Такмичење у народним дисциплинама - Субота, 23. септембар

img

Print

Спортски савез Оштине Рума у сарадњи са удружењем Спорт за све Мост и Храмом сабора српских светитеља организује такмичење у традиционалним народним спортским дисциплинама.

Такмичење ће се одржати у суботу, 23.9.2023. године са почетком од 17:00 часова, у порти цркве Храм сабора српских светитеља, улица Тицанова бб.

Ово такмичење за циљ има да окупи у порти цркве децу и њихове родитеље како би их упознали са некадашњим спортским дисциплинама као што је скок у даљ из места, потезање клипа и бацање камена с'рамена, док ће за децу бити организовано надметање у: надвлачење конопца, скакање у џаку и гађање лоптицама.

Бацање камена с рамена је једна од најстаријих атлетских дисциплина, о којој постоје записи из старог и средњег века.

У свим крајевима бивше државе бацање камена је остало као најраспрострањенији облик народног такмичења. Многи југословенски прваци и рекордери у бацању кугле, почели су своју спортску активност у крајевима са дугом традицијом у тим надметањима.

Скок удаљ из места (без залета) је атлетска дисциплина која је била на програму Олимпијских игара 1900. у Паризу до Игара 1912. у Стокхолму.

Први светски рекорд у скоку удаљ без залета поставио је Реј Јури скоком од 3,47 м 3. септембра 1904. 

Традиционално надметање: камена с'рамена скокови у даљ, претезање клипа инспирисани су и романом Јанка Веселиновића „Хајдук Станко" када су се хајдуци надметали у истим или сличним дисциплинама. Ово је леп начин да се традиција приближи младима.
donor
donor
donor
donor