img

Вести

Потписан протокол о сарадњи Матице српске и Општине Рума

img

Print

Матица српска и Општинa Рума потписалe су данас у Градској библиотеци "Атанасије Стојковић" протокол о сарадњи.

Циљ успостављања сарадње је унапређење квалитета књижевног, уметничког и образовног рада кроз деловање у оквиру заједничких пројекатa.

Протокол су потписали потпредседник Матице српске проф. др Срђан Шљукић и председница Општине Рума Александра Ћирић, која је том приликом изразила задовољство што је успостављена сарадња са најстаријом српском књижевном, културном и научном институцијом,  основаном давне 1826. године.

Председница Ћирић је нагласила да је част постати део тима који учествује у хомогенизацији српског  језика, културе и историје, поготово у данашњем времену, те да сарадња није важна само за нас данас, већ и за све будуће генерације које ће ту сарадњу јачати.

„Веома је важно чувати свој идентитет, обичаје, традицију, јер ако то не чинимо, губимо себе. Потписани протокол је први корак ка остваривању бројних бенефита за наше суграђане, посебно за љубитеље књижевности и уметности. Радујем се што ће наша сарадња са Матицом српском омогућити стварање бројних културних и образовних програма који ће обогатити културни живот наше општине, а истовремено и допринети промоцији Руме као центра културних дешавања у нашем региону“, поручила је председница Ћирић.

Сарадња Матице српске и Општине Рума биће на обострану корист, изјавио је проф. др Срђан Шљукић.

„Имамо доста потписаних протокола са општинама и институцијама и то је пракса којом проширујемо нашу делатност и приближавамо је локалним срединама. Регионална издвојеност, заправо није издвојеност, већ чини заједно једно, да тако кажем, културно тело - културно наслеђе целокупног српског народа. Рума има много и историјских личности и историјских датума којима се дичи, а заједнички ћемо радити и на даљим истраживањима српске историје и културе у румској општини“, изјавио је Шљукић.

После званичног потписивања протокола о сарадњи у читаоници Градске библиотеке, у оквиру манифестације „Дани Матице српске“, одржан је и округли сто на тему "Стваралачки портрет Атанасије Стојковића".

Манифестација, која је посвећена славном Румљанину Атанасију Стојковићу, завршава се сутра пројекцијом филма „Бесмртна дела Атанасије Стојковића“. Пројекција у Градској библиотеци је заказана за 18 часова.

 
donor
donor
donor
donor