img

Вести

Помоћница министра Биљана Барошевић посетила Николину Пекеч из Жарковца

img

Print

Биљана Барошевић, помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, запослена у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом посетила је данас Општину Рума. Заједно са заменицом председнице Општине Рума Биљаном Поповић Јовановић и председником СО Стеваном Ковачевићем, разменила је идеје о кључним корацима ка унапређењу положаја особа са инвалидитетом у нашој земљи.

Посебан део ове посете био је сусрет са Николином Пекеч, двадесетшестогодишњом девојком из Жарковца. Николина је пример снаге и отпорности, суочила се са изазовима инвалидитета и губитком вида, али је уз подршку удружења "Из круга - Војводинa" пронашла начин да се укључи у различите активности и едукује се.

Делегација је посетила Николину и њену породицу у селу Жарковац. Овом приликом, Општина Рума је пружила подршку Николини и њеној породици, уручивши им новчану помоћ и школски прибор за Николинину сестру. Такође, делегација је присуствовала обележавању сеоске славе Св. Илија у Храму Светог Илије Пророка уз пригодан културно-уметнички програм.

"Николина je слепа девојка која заиста има изузетну енергију, вољу за рад, оно што је значајно редовно се укључује у рад Националне организације особа са инвалидитетом као кровне организације у Србији и ја сам Николину и упознала на једној од радионица те организације. Приметила сам да је изузетно активна и обећала сам да ћу бити гошћа у Жарковцу управо на славу села Св Илије и гошћа њене породице што сам данас и испунила, драго ми је што сам јој данас улепшала дан", изјавила је Биљана Барошевић и додала да ће Министарство у наредном периоду подржавати активности локалних удружења у саставу Савеза, а оно што је Николини изузетно значајно је да буде активно укључена у удружење слепих и слабовидих са седиштем у Руми.

Председник СО Рума, Стеван Ковачевић је рекао да је Николина пример како особе са инвалидитетом које имају смисао за социјални активизам могу да помогну саме себи, али и укажу на проблеме са којима се они суочавају.

"Николина је једна особа која показује изузетан степен активизма када је у питању проблем са којим се она суочава, чули смо доста о чему нисмо знали, а очигледно постоји као проблем и локална заједница свакако може помоћи у превазилажењу тих проблема. Данас смо сазнали за неке од проблема и гледаћемо да их са нашим надлежним установама, бар оно што је у нашој моћи решимо. То често нису нерешави проблеми, али су за нас невидљиви, јер на жалост и удружења која се баве питањима положаја особа са инвалидитетом немају често довољно проактивни став као што га има Николина. Један од проблема је недостатак адекватних радионица које би особе са инвалидидитетом обучавале да примењују одређене вештине којима могу да помогну и себи и заједници. Николина је указала на неколико тих примера и ми ћемо се потрудити да у нашој општини то организујемо", изјавио је Стеван Ковачевић.
donor
donor
donor
donor