img

Вести

Подршка Општине и ресорног министарства пољопривредницима чији су усеви претрпели штету услед елементне непогоде

img

Print

Невреме које је погодило нашу општину проузроковало је велике губитне и на ораницама. Пољопривредни усеви су на многим њивама десетковани, а на доста парцела штета је и стопроцентна.

Општина Рума годинама субвенционише осигурање пољопривредних усева, што је мера коју је икористио велики број земљорадника, па ће тако значајан удео у штети надокнадити осигуравајуће куће.

Пошто део пољопривредника није осигурао своје усеве, Општина Рума је одлучила да издвоји 15 милиона динара како би помогла да се ублажи штета, не само причињена пољопривредницима, већ и грађанству којем је невреме оштетило куће, приватне објекте, али и моторна возила.

Спремност Општине Рума да одмах, без одлагања, помогне наишла је на добар пријем код грађана, али и на похвалу од стране државних органа.

Државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Ивана Поповић посетила је данас Руму тим поводом и након састанка са општинским званичницима у Градској кући, обишла је заједно са челним људима румске локалне самоуправе погођене оранице и атаре у нашој општини.

"Заиста је тешка слика данашњег дана. Ситуација на терену је катастрофална и можемо да видимо да су пољопривредни усеви кукуруза, сунцокрета неповратно уништени. Драго нам је да видимо да су румски представници локалне самоуправе одрадили промптно све што је требало, прогласили ванредну ситуацију, оформили комисију која ће излазити на терен и процењивати штету. Важно нам је да добијемо обједињени извештај да видимо прелиминарно какво је стање на локалу и да најбржи начин пробамо да помогнемо нашим пољопривредницима. Свим могућим снагама и на свим нивоима даћемо максимум у борби да помогнемо нашим пољопривредницима и грађанима", изјавила је државна секретарка Ивана Поповић, која је током посете нашој општини разговарала и са земљорадницима у Стејановцима.

Председница Ћирић је подсетила да су од данас кренуле пријаве за општинску новчану помоћ којом се жели ублажити материјална штета изазвана, у овом конректом случају на пољопривредним усевима.

"Свима који нису осигурани пробаћемо да омогућимо да бар да покрију трошкове овогодишње сетве. Министарство пољопривреде је најавило новчану помоћ свим локалним самоуправама. Оно што је тражено од нас јесте да у року од неких недељу дана сачинимо прелиминарну листу да видимо колико људи се пријавило и колика је причињена штета. Ја верујем да већ до наредног петка већина пољопривредника ће се пријавити, па ћемо имати тачније информације о обиму штете која је учињена на усевима на територији наше општине. Пријаве трају од данас до 4. августа. Оформљене су три комисије које ће излазити на терен да процењују штету. Рума има среће у овој несрећи што ће имати помоћ како Министарства пољопривреде, тако и Покрајинске владе. Стога очекујемо да ћемо ми као општина пребродити ову елементарну непогоду и финансијски помоћи људима да се ублаже последице причињене штете" истакла је председница Ћирић

Олујно невреме направило је огромну штету на парцелама Александра Лукић, пољопривредника из Стејановаца, који је истакао да земљорадницима значи подршка Општине Рума која ће помоћи новчано санацију последица штете.

"Конкренто на највећој парцели имам 100 одсто штете, на осталим је то од 30 до 50 процената. Проблем је што је кукуруз завршио оплодњу, кренуло је наливање зрна, тежак је клип и кукуруз који је повијен тешко да ће моћи икако да се подигне, да га комбајн може покупити. Остаје нам пар дана да видимо да ли ће га сунце опоравити ако избегнемо најављене непогоде које су најавили за вечерас и за сутра. Остаје нам само да чекамо и да се молимо", казао је Лукић.
donor
donor
donor
donor