img

Вести

Покрајинска секретарка Милошевић обишла румску општину и најавила финансијку подршку у санацији последица олујног невремена

img

Print

Општина Рума издвојила је 15 милиона динара за помоћ грађанима који су претрпели штету у олујном невремену које је погодило нашу општину 19. јула, а Влада АП Војводине финансијски ће подржати локалну самоуправу да санира штету на јавним објектима.

Тим поводом покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић посетила је данас нашу општину.

Након радног састанка у Градској кући са председницом Општине Рума Александром Ћирић, покрајинска секретарка је обишла Културни центар "Брана Црнчевић", а потом и Стејановце, где је на сеоском Дому културе и цркви такође причињена велика материјална штета.

Олујни ветар однео је кров са Велике дворане румског Културног центра, а права је срећа да је штета само материјална и да нема повређених. Покрајинска Влада је на ванредној седници обезбедила средства за финансијску помоћ локалним самуправама за обнову јавних објеката, а Општина Рума је један од приоритета за Покрајину, јер је на њеној територији причињена огромна штета, истакла је покрајинска секретарка Драгана Милошевић.

"Ја сам одмах контактирала председницу Ћирић и предочила јој покрајинске мере помоћи. Драго ми је да видим да су мајстори већ ангажовани на поправци крова и да ће у наредних десет дана бити санирана ова заиста велика штета. Рума је до сада показала да снажно води бригу о култури и не само о култури, већ о свим грађанима. Жао ми је што се ово десило у Културном центру, јер смо недавно определили средства за санацију велике сцене и бине. Тај пројекат ћемо свакако финансирати, али је тренутно приоритетна поправка крова. Осигуравајућа кућа је изашла јуче и проценила штету, а све оно што не обухвати осигурање финансираће АП Војводина. Још једном понављам најважније је да није било људских жртава, да није било повређених суграђана", изјавила је Драгана Милошевић.

Председница Ћирић се захвалила Влади АП Војводине и покрајинској секретарки Драгани Милошевић на брзој реакцији, на бризи за румске установе културе и за нашу општину.

"Обишли смо целокупан Културни центар, Велику дворану, били смо и на великој сцени. Очекујемо у наредних неколико дана званичан извештај процене штете, мајстори су већ дошли на кров пошто морају да се санирају део крова, како не би дошло до нових оштећења. Урадићемо и санацију тоалета који су због  елементарне непогоде такође претрпели велику штету. Добићемо финансијску подршку Покрајине да наш Културни центар поново засија пуним сјајем  и веома сам захвална и председнику Покрајинске владе, Игору Мировићу и секретарки Драгани Милошевић који заиста препознају наш труд и напоре коле улажемо да чувамо, унапређујемо наше установе и афирмишемо културу", поручила је председница Ћирић.

Слика која је обишла целу Србију, јесте фотографија торња стејановачке сеоске цркве посвећење Светом Николају. Крст је нажалост срушен, а и сам торањ је пред рушењем, јер је олујно невреме било толико јако да је издигло читаву куполу, а значајна штета причињена је и на сеоском Дому културе, где су оштећени прозори и део кровне конструкције.

"Можда и најтужнији призор у читавој овој несрећи која је задесила нашу покрајину јесте управо црква у Стејановцима коју смо данас посетили. Ми смо још јуче обавили консултације са епархијама на територији наше покрајине, али и са другим верским заједница и понудили смо свесрдну помоћ у обнови богатог сакралног наслеђа. Драгоцено је уверевање која сам добила од свештеника Младена Косановића да ће у наредних 2-3 дана почети радови на обнови храма, који следеће године прославља 250 година. Радује нас и снажна подршка мештана који су се ангажовали да заједничким снагама помогну у што већој мери. Овај објекат је изузетно значајан за Републику Србију, а не само за Стејановце, Руму или Војводину. Ми ћемо помоћи и у грађевинском материјалу, ставили смо се на располагање и спремни смо за сваки вид помоћи", нагласила је секретарка Милошевић, најавивши помоћ и при обнови Дома културе.

"Овај Дом културе је симбол овог места, не само за културу већ и за све друге делатности и оно што заиста заслужује нашу пажњу. Пре две године смо покренули свеобухватну акцију обнове домове културе, а у наредној години у фокусу ће бити овај у Стејановцима. У њему вредно Удружење жена већ 40 година снажно чува и верно негује нашу традицију и наш идентитет и оно што је јако важно нашу децу упућује на исти, едукује их на тај начин тако да ћемо дати све од себе да следеће године добијемо потпуно нови дом овде у Стејановцима", казала је Драгана Милошевић.

Обнова Дома културе, стецишта сеоског окупљана, од великог је значаја и за локалну самоуправу, напомиње председница Ћирић.

"Имамо подршку Покрајине, постоје сви услови да се овај Дом културе лепо уреди и то ћемо сигурно учинити. Да бисмо чували село, да не би опустело, да не би отишли сви млади у град, ми морамо обезбедити све неопходне услове за квалитетан живот људи на селу", рекла Александра Ћирић.

Покрајинска секретарка је током данашње посете Стејановцима обишла и просторије Удружења жена "Фрушкогорке", које су смештене у Дому културе. Чланице удружења су упознале секретарку са њиховом делатношћу, са напорима да се сачувају традиција и обичаји овог краја. Свештеник Младен Косановић је покрајинској секретарки говорио о историјату цркве у Стејановцима, богатом духовном наслеђу које ово место баштини, али и плановима за комплетну обнову цркве која је оригинално саграђена у камену.
donor
donor
donor
donor