img

Вести

Општина Рума послала 49-оро деце бесплатно на море

img

Print

49-оро деце из румске општине, како из града, тако и из свих шеснаест села наше општине отпутовало је данас на море, а комплетна средства у износу од око 1,7 милиона динара за здравствено - превентивни опоравак и одмор деце на мору, у одмаралишту Црвеног крста Србије „Криста Ђорђевић“ у Баошићу, финансирала је Општина Рума.

Реч је о заједничком пројекту који је Општина Рума спровела са румским Црвеним крстом, а одмор и опоравак деце ће се реализовати у периоду од 15. до 24. јула 2023. године.

Уз подршку Центра за социјални рад и Установе "Солидарност", основне школе у општини су извршиле одабир ученика – деце узраста завршеног трећег до петог разреда, уз поштовање постављеног критеријума, који је подразумевао социјално-материјални и  здравствени статус породице, да су деца из породица са већим бројем деце, из хранитељских породица, да су деца са изграђеним социјалним вештинама и наравно вредновао се и успех ученика.

Овај Програм опоравка, који поред превоза, смештаја деце и два васпитача, исхране од четири оброка дневно, здравствене бриге кроз амбуланту Одмаралишта, безбедоносне бриге кроз службу спасилаштва, обуке у пливању за непливаче, ће обухватати едукативне радионице из области промоције хуманих вредности, здравствено - превентивне активности, основе пружања прве помоћи, као и упознавање са принципима и вредностима Црвеног крста, превенцију трговине људима, културно - забавне и спортске активности.

Председница Општине Рума Александра Ћирић обишла је децу пре поласка на море и пожелела им срећан пут, нагласивши да се локална самоуправа радује што је у могућности да допринесе реализацији једног оваквог социјално - хуманитарног програма.

"Ово је заиста један дирљив и прелеп тренутак. И раније су деца одлазила на море са Црвеним крстом, али ово је први пут да Општина Рума у целости финансира цео боравак. Деца су пресрећна што иду на море, у разговору са њима чула да многи од њих сад први пут иду на море, уз то су махом одлични ученици.  На мору смо им обезбедили пун пансион, школу пливања, у близини је здравствена амбуланта, са њима су пошла и два учитеља, тако да ће имати пуну контролу, надзор, негу и моћи  ће да уживају, да науче да пливају и да се врате са лепим успоменама", изјавила је председница Ћирић. 

Секретар Црвеног крста Марко Ћулибрк се захвалио Општини Рума на подршци да и деца из социјално угрожених породица добију прилику да летују.

"Родитељи могу бити спокојни. Све је организовано на високом нивоу.  Обезбеђена је и приватна плажа, школа пливања, 24 часа медицинска нега, четири оброка и дезерт свих десет дана. Деца су у сигурним рукама, са њима су наше дугогодишње волонтерке, које су заправо учитељице Маја Живковић и Љиља Васић. Реч је о искусним и одговорним особама, које професионално раде са основцима. Такође, имамо још једну лепу вест. Кровна организација Црвени крст Србије је обезбедила летовање за још 25 малишана из социјално угрожених породица и та деца ће ићи на море у другој половини августа", истакао је Ћулибрк.

Сарадници, опредељени васпитачи и радници Црвеног крста Рума, су у последњих месец дана били значајно ангажовани како би  благовремено реализовали све припремне активности за одлазак деце на море ( родитељске састанке, овере сагласности родитеља/старатеља, здравствене књижице, здравствене листове, путна здравствена осигуранја РФЗО и друго).
donor
donor
donor
donor