img

Вести

Културно лето – Књижевно вече са Симонидом Лончар проткано историјом, културом и традицијом

img

Print

Уредништво едиције „Прва књига“ Матице српске наградило је прошле године прозне, песничке и есејистичке рукописе четворо талентованих, младих стваралаца. Међу награђенима је и кратка проза Симониде Лончар, складно упакована у корице књиге назване „Пнеума“.

У оквиру манифестације Културно лето, румској публици је вечерас у Културном центру „Брана Црнчевић“ млада ауторка представила своје дело „Пнеума", које и те како завређује читалачку пажњу.

Симонида је вечерас говорила о томе како је конципирана књига „Пнеума“, о томе колико су инспиративна била дела Ивана Цанкара, Славка Грума, Рилкеа, али и колики утицај је имао Јовица Јашин и његов наступ у култној емисији „Петказање“, где је својевремено говорио „Апотеозу“ Милоша Црњанског и „Паорску грозницу“ Радивоја Шајтинца.

Кратка поглавља, распоређена у три тематски различита сегмента, лоцирана у Банату и Бачкој, у различитим временима и друштвеним околностима, су заправо конципирана као јединствена мисаона целина, а кружном композицијом збирка читаоце позива на ново читање.

У складу са називом романа, пнеума као животодавна сила, је оно за чим посежу јунаци њеног дела у борби против умирања три главне инстанце око њих – језика, земље и човека, а у књизи је веома заступљен мотив цркве.

Ауторка је својим делом показала велики корпус знања, који је документовала у свом делу историјом, традицијом и културом.

Иако се бави прошлошћу, Румљани су се уверили да „Пнеума" својим стилом и садржајем бива сасвим актуелна и за савременог читаоца.

Осврнувши се на речи Данила Киша „Како си немоћан пред овим цвећем“, Симонида је публици признала да је заиста немоћна пред својом опседношћу светом, људима и природом, да се раније плашила тог осећаја, али да га је сада прихватила пуним срцем, те да ће тај уметнички импулс прожети њена наредна дела.
donor
donor
donor
donor