img

Вести

Установа "Солидарност" на новој адреси - Квалитетнији услови за све кориснике услуга Дневног боравка

img

Print

Општина Рума као социјално одговорна локална самоуправа, која се придржава европских стандарда и дугорочно размишља о даљем проширењу услуга социјалне заштите, финансирала је радове на адаптацији објекта на румском базену Борковац (ул. Орловићева бб), где је од данас смештена и Установа за пружање услуга социјалне заштите "Солидарност" и њен Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју.

Општина Рума уложила је значајна средства у опремање простора површине близу 530 квадратних метара, како би корисницима пружила најбоље услове социјалне заштите.

У потпуности климатизовани објекат има специјализоване просторије за боравак корисника, лифт, кинези салу за физикалне терапије, рачунарску учионицу, салу за фискултуру, просторије за креативне радионице, а ту су и административне просторије Установе "Солидарност".

Велелепни комплекс на румском базену посетиле су данас председница Општине Рума Александра Ћирић и заменица Биљана Поповић Јовановић.

"Овај простор смо адаптирали у складу са потребама Дневног боравка и заиста је не само леп, него и функционалан. Задовољени су сви адекватни услови за рад и боравак. Kроз услугу Дневног боравка, корисници стичу и развијају животне вештине, самосталност и друштвену одговорност. Установа "Солидарност" је једна од ретких установа социјалне заштите у Србији са одличним радним условима, а све услуге су бесплатне и финансиране из буџета Општине Рума. Могу слободно да кажем да нам многи већи градови могу позавидети", изјавила је председница Ћирић.

Установа има сопствени комби превоз који је бесплатан за кориснике, а у сваком моменту на располагању су им и комби возила Општинске управе, додала је председница Ћирић.

Сами корисници су више него задовољни условима у новом објекту.

"Лепо ми је са другарима, уклопио сам се. Другарима све помажем. Идемо мало тамо у природу да се шетамо, имаћемо и ликовну колонију. Мени је свеједно био тамо, или био овде, важно је да сам у лепом друштву. Имамо два комбија, возе нас. Понеки пут идемо у куглану и кугламо се", казао је дугогодишњи корисник услуга Дневног боравка Мирослав Тесла.

Сличне утиске има и Виктор Милер.

"Свиђа ми се нови објекат. Имамо овде доручак, ужину и ручак. Идемо често у шетње, возе нас комбији до библиотеке, до музеја", рекао је Виктор.

Стари објекат "Ливаде" у близини ОШ "Змај Јова Јовановић" није испуњавао савремене услове за рад, проблем је био и недовољан капацитет, влага, али и сам прилаз објекту, па је тако одлучено да се средства уложе у адаптацију зграде базена Борковац. Нове просторије могу да приме дупло више корисника од 35 колико их тренутно похађа Дневни боравак, напоменуо је директор Установе "Солидарност" Бранислав Павић.

"Ми смо презадовољни, захваљујемо се Општини Рума на подршци, они су уложили значајна средства у адаптацију овог простора и уступили нам га на коришћење. Ми овде имамо максималне услове за обављање нашег посла, за пружање услуга социјалне заштите за све становнике на територији наше општине. Наши корисници су задовољни, као и наши запослени из администрације. Имамо заиста све услове за несметан рад, зато и правимо планове за проширење наших услуга. Додаћемо неке иновативне услуга социјалне заштите, а биће и неких стандардизованих, али о томе ћемо у наредном периоду, имамо свакако услове за развој", поручио је Павић и подсетио на широку лепезу услуга које већ нуди Установа "Солидарност".

"Тренутно Дневни боравак похађа 35 корисника, међутим ми имамо и услугу личних пратилаца за око 25 корисника, ту је и услуга педагошке подршке у образовању коју користи од 35 до 40 особа и тај број осцилује у зависности од потреба корисника. Најмасовнија услуга наше установе је помоћ и нега у кући коју користи 204 лица. Ту је и мала школа јахања са 70 полазника, а услуге хипотерапије, односно терапијског јахања користи 15 особа. Дакле, заиста нудимо широк спектар услуга грађанима, са тенденцијом константног унапређења", оценио је Павић.

Општина Рума је обезбедила и разноврсну исхрану у Дневном боравку. Сваки дан корисници ће имати доручак, ручак и ужину, што је новина, у односу на претходни период када је у понуди било само пециво.
donor
donor
donor
donor