img

Вести

Предавање „Великим сокаком од куће до куће" - Еволуција румске Главне улице

img

Print

Главна улица  - „жила куцавица“ нашег града била је у фокусу вечерашњег предавања „Великим сокаком од куће до куће", музејског саветника, историчара Ђорђа Бошковића.

На занимљив начин, уз покоју духовиту досетку, Бошковић је румској публици  говорио о најужем језгру насеља, у ком су у прошлости живели најугледнији и најбогатији грађани и који је био средиште трговаца, занатлија и лекара.

На основу доступних извора пописа становништва и планова Бошковић је презентовао информације добијене истраживањима ко су били људи који су током стотинак година, у другој половини XIX и првој половини XX века, поседовали куће у том делу града и како се током времена мењао и изглед Главне улице.

Било је ту речи о породицама Пејачевић, Максимовић, Биорац, Ристер, Критовац, Ђуришић, Хондл, Грубер, Мицић и многим другим, које су уз себе донеле и приче о првим биоскопима, апотекама, шеширџијским радњама, пекарама и аутобуским превозницима. Бошковић је хронолошким редом набрајао како су се мењали власници појединих кућа, како је породична кућа јеврејске породице Хирш прешла у власништво Марије Хофман. Румљани су се ближе упознали и са две куће породице Војновић, које су се до  Другог светског рата налазиле на локацији данашњег Малог парка, а цело предавање обогаћено је ризницом старих фотографија, помоћу којих је бројна публика могла да стекне увид у еволуциону нит румског градског језгра.

Предавању које је одржано у башти Градске библиотеке „Атанасије Стојковић" присуствовала је и председница Општине Рума Александра Ћирић, која је истакла да је било више него интересантно видети како су се објекти мењали и адаптирали новим потребама, те да је уједно било и задивљујуће добити увид у стилове живота и процесе промена у друштву током прошлости.
donor
donor
donor
donor