img

Вести

Обележен Дан борца

img

Print

4. јул - Дан борца обележен је данас у Руми полагањем венаца на Градском гробљу, на споменик жртвама из Другог светског рата.

Венце су положили представници Општине Рума, општинског СУБНОР-а и сродних борачких организациjа, политичких партија и грађани.

Предраг Вукмирић, секретар ОО СУБНОР Рума истакао је да је српски народ први у поробљеној Европи устао на оружану побуну против фашизма, који је претио да пороби цео свет.

"Ми данас као потомци наших славних предака дужни смо да се сетимо бораца за слободу против фашизма, као и свих страдалих у свим ослободилачким ратовима нашег народа, то чинимо и данас. Такође обавезујемо се да ћемо се сећати свих страдалих како из Другог светског рата, тако и из Великог рата и ратова после 1990. године као и НАТО агресије 1999. године", поручио је Вукмирић.

Председник Скупштине Општине Рума Стеван Ковачевић је упозорио да и даље постоји велика опасност за свет од фашистичке и нацистичке идеологије. Иако су сви мислили да је у мају 1945. године капитулацијом фашиста дошао коначан крај невиђеног историјског зла, каже Ковачевић, нико се није надао да ће се само неколико деценија касније то исто зло, у мало софистициранијем облику, поново оваплотити, да ће нам умарширати на историјску и политичку сцену.

"После неколико деценија фашизам поново показује своје ново лице, никако не сме да нас обесхрабри и учини малодушнима и да сматрамо да је жртва оних који су дали своје животе за слободу била узалудна. То само говори да можда ми као народ и као појединци нисмо из историје извукли све поуке које је било потребно да нам се зло не би поновило. Морамо имати на уму да овакве датуме и овакве подвиге не смемо никада заборавити, јер ако их будемо заборавили зло ће се враћати у још већем и горем облику. Ми као народ данас морамо бити једниственији него икада, јер поделе међу нама су најплодније тло да мрачне силе завладају на историјској и политичкој сцени и покажу сав свој разорни капацитет", истакао је Ковачевић.

 
donor
donor
donor
donor