img

Вести

Шест деценија истраживања и заштите манастира Манасија пред Румљанима

img

Print

У оквиру манифестације “Румско културно лето" Завичајни музеј Рума, Завичајни музеј Јагодина и Републички завод за заштиту споменика културе организовали су изложбу "Манастир Манасија - шест деценија истраживања и заштите". Изложба је отворена јуче у холу Културног центра "Брана Црнчевић". Аутори су: Марин Брмболић, Драгољуб Тодоровић, Катарина Митић и Смиљана Додић.

Републички завод за заштиту споменика културе и Завичајни музеј Јагодина су 2014. године премијерно јагодинској публици представили резултате истраживања које је Завод спроводио од педесетих година 20. века па до 2014. године на простору манастирског комплекса. У питању су радови који се тичу архитектуре, конзервације, рестаурације, сликарства икона и фресака, тако и систематских археолошких истраживања, рекла је Смиљана Додић, музејски саветник археолог Завичајног музеја Јагодина.

"Манастир Манасија је један од два систематски истражених манастира у Србији, други је Студеница. 2006. године се десило највеће археолошко откриће тих радова којим је разрешена вишевековна дилема о месту сахране деспота Стефана Лазаревића. Тада су у сагласје дошли писани извори, пракса и своју завршну реч је рекла егзактна наука, ДНК анализа је тада први пут употребљена у археолошкој струци. Ово што је овде приказано донекле је измењено у односу на првобитну поставку, јер смо наставили радове и после те 2014. године - још 2017. и 2018. године када су и завршени сви археолошки радови унутар порте, утврде и могу се овде видети око 100 предмета, највише керамике, трпезно и кухињско посуђе, гвоздени алат, предмети личне побожности, али и копије фресака из самог манастира и манастирске цркве Свете Тројице, које се чувају у збиркама нашег Завичајног музеја. Изложбу прати и 14 инфо паноа које потписује наш дизајнер Ђорђе Филиповић, а мени је била част да будем једини члан истраживачког тима ван Републичког завода", изјавила је Смиљана Додић.

Отварању је присуствовала председница Општине Рума, Александра Ћирић.

"Oвo је једна веома значајна изложба, јер ће Румљани у наредне две недеље имати прилику да се упознају са археолошким ископавањима локалитета на простору манастира Манасија, једног од наших најзначајнијих манастира, задужбине деспота Стефана Лазаревића, а имаће прилику да се упознају са историјом и археологијом моравске Србије. Ово је једна драгоцена изложба како са археолошког тако и историјског становишта. И свакако је вредно видети све те артефакте нађене током шест деценија археолошких истраживања", рекла је председница Александра Ћирић и позвала све суграђане да испрате програме установа културе у оквиру Културног лета 2023.

"Ово је прва изложба Завичајног музеја Јагодина у Руми у последњих петнаестак година. О манастиру Манасија је реч, највећем градитељском достигнућу моравске Србије и задужбини и гробном месту Стефана Лазаревића. То је и заштићено културно добро од изузетног значаја на тентативној листи UNESCO-а, значи очекујемо и улазак на листу UNESCO што сам манастир и заслужује. Предочен је овај изузетан материјал као резултат 60 година истраживања, као и сама прича о радовима и оно што је пронађено у манастиру. Почаствовани смо што Румљани ову изложбу могу да виде у наредне две недеље" рекао је Урош Николић, директор Завичајног музеја Рума.
donor
donor
donor
donor