img

Вести

Фестивал Mister Vorky обележава свој десети рођендан

img

Print

Јубиларно, десето издање Међународног фестивала филмске уметности Mister Vorky, биће одржано од 21. до 25. јуна у Културном центру „Брана Црнчевић“ и Градској библиотеци „Атанасије Стојковић“у Руми и обележено уз бројне пратеће програме и 100 краткометражних филмова у такмичарским селекцијама.

У такмичарском програму једноминутних филмова, према избору селектора Марка Костића, биће приказано 81 најкраћих филмских остварења. О наградама у овој категорији одлучиваће регионални трочлани жири у саставу: Ивана Кроња, теоретичарка културе и филмска критичарка из Београда, Владислав Кнежевић, филмски аутор из Загреба и Милен Алемпијевић, уметнички директор фестивала Аниманима из Чачка. Највећи број једноминутних филмова у такмичарском програму, чак 11, реализовани су у домаћој продукцији.

Према избору селектора Милана Милосављевића, у такмичарском програму краткометражних филмова под називом „9413“ биће приказано 19 остварења, разноврсних како по стилском тако и по жанровском одређењу. Одлуку о најбољим кратким филмовима донеће Алан Браун, редитељ експерименталних филмова из канадског Монтреала. У три такмичарске вечери биће приказана четири домаћа филма - „Дебели уторак“ Александрије Ајдуковић, „Прилагођени“ Дејана Петровића, „Звезда“ Данила Станимировића и „Чекај ме овде“ Алексе Борковића.

У нетакмичарском програму Панорама домаћег кратког филма, биће приказано 5 домаћих документарних и играних краткометражних филмова.

Главна тема овогодишњег фестивала је „Воркапић: Филм и 21. век“, о којој ће бити дискутовано са гостима фестивала у недељу, 25. јуна. На званичном отварању, у четвртак, 22. јуна, биће додељена новооснована награда дирекције фестивала “Славко Воркапић”, домаћем истакнутом филмском редитељу Желимиру Жилнику, “за препознатљивост и конзистентност филмског стила и израза”. Исте вечери, биће уприличено отварање изложбе “Соња Савић - девојка из града”, која се реализује у сарадњи са Уметничком галеријом “Надежда Петровић” из Чачка. Чланови жирија одржаће своја предавања и презентације а култни београдски музички аутор Никола Врањковић одржаће концерт у петак, 23. јуна, у Великом холу Културног центра.

За визуелни идентитет плаката фестивала побринуо се локални уметник Дејан Делић, а џингл фестивала реализовао је аниматор из Бора Михајло Драгаш. Румски уметници, Бранислав Црвенковић и Жељко Радић су креирали награде фестивала. Оснивач и организатор фестивала је Независни филмски центар Vorky Team који неуморно наставља мисију пропаганде живота и дела великана филмске уметности - Славољуба Славка Воркапића, у сарадњи са Културним центром „Брана Црнчевић“ и Градском библиотеком „Атанасије Стојковић“. Покровитељи фестивала су Министарство културе и информисања Републике Србије и Општина Рума. Локални партнери, спонзори и медији такође су дали своју подршку фестивалу Mister Vorky.

Комплетан програм и сатницу фестивала можете пронаћина следећим линковима:
http://vorkyteam.rs/
https://www.facebook.com/mistervorky/
https://www.instagram.com/mistervorky/

Анимирани џингл фестивала можете погледати на линку:
https://www.youtube.com/watch?v=M5EdbKmnQZ4

Улаз на све такмичарске и пратеће филмске програме је бесплатан, док улазнице за концерт Николе Врањковића могу да се набаве преко сајта Gigs Tix-a, https://new.gigstix.com/.
donor
donor
donor
donor