img

Вести

Црвени крст уручио признања добровољним даваоцима крви

img

Print

Поводом Светског дана добровољних давалаца крви, данас је у Градској кући у Руми, традиционално, уприличен пријем вишеструких добровољних давалаца крви. Укупно осамдесет Румљанки и Румљана – вишеструких добровољних давалаца крви из општине Рума је у претходној години остварило право на признања Црвеног крста Србије (за укупно дату крв од десет до сто пута).

Црвени крст Рума је у претходној години организовао 27 акција добровољног давања крви на које се одазвало укупно 1423 давалаца крви, укључено је 263 нових, младих давалаца, а крв је дало укупно 1272 даваоца. Грађани Руме донирали су 1561 јединицу крви.

Председница Општине Рума, Александра Ћирић и њена заменица Биљана Поповић Јовановић прошле године су први пут дале крв и на тај начин се прикључиле хуманој породици давалаца крви.

"Велика ми је част била да учествујем у овој свечаности. Сви смо свесни да једна доза крви спасава пет живота, а овде су вишеструки даваоци крви, што значи да су сви ови људи спасили стотине живота током свог давалаштва. Они су прави пример хуманости, солидарности, емпатије и храбрости која нам је као заједници преко потребна. У име Општине се јавно захваљујем свим нашим вишеструким даваоцима и желим да овим путем позовем све суграђане да се прикључе овој породици, да сви заједно у наредном периоду имамо што више добровољних давалаца крви како би залихе увек постојале и како би крв увек била доступна коме је потребна. Овој породици давалаца смо се у новембру  прикључиле заменица и ја, први пут. Желеле смо да личним примером подстакнемо све суграђане којима здравље то дозвољава да се прикључе овој хуманој породици", изјавила је председница Ћирић.

Митрашиновић Бошко, секретар Црвеног крста Војводине, каже да је тренд добровољног давања крви у порасту.

"Ако анализирамо претходне три године, у прошлој години имамо 8000 јединица више него у 2020, а 5000 више него у 2021. години. Тако да је тренд пораста, наравно ми као Црвени крст радимо на додатној мотивацији добровољних давалаца крви имајући у виду да без добровољних давалаца крви живот би стао. Многи људи који имају потребе за крвљу не би могли да преживе јер један давалац, његова јединица спасава пет живота.

Ми увек радимо на едукацији младих, наравно како бисмо мотивисали локално становништво, медији су јако битни како бисмо могли да промовишемо добровољно давалаштво крви. Ми смо мало старија нација, имамо болесне људе који не могу да дају крв, али имамо и младе које морамо да мотивишемо како би почели, то је заиста једна енергија која би могла да се укључи, на чему радимо. Колико су нам важни даваоци који су много пута дали крв, толико нам је битно да они који први пут дођу да дају крв", истакао је Митрашиновић.

Милан Симић из Руме добио је данас признање за 100 пута дату крв.

"Имам 64 године, први пут крв сам дао у војсци 1978. године и од тада нисам стао и сваком бих препоручио. Знам да сам једном крв давао за једну бебу, остало не знам коме сам све помогао. Имам још годину дана до своје 65. године да будем дацалац", рекао је Симић.

 
donor
donor
donor
donor