img

Вести

АНИП "Бранко Радичевић" - Златна плакета, Краљице у румским шоровима

img

Print

У недељу 4. јуна у Бачкој Тополи одржан је 61. Музички фестивал деце Војводине. АНИП „Бранко Радичевић" имао је свог представника на овом фестивалу у групи старијих узраста. Припремни састав АНИП-а овог пута представио се лазаричким обичајем и играма Сврљига и освојио Златну плакету и директан пласман на републичко такмичење. Поред ове награде уследила је и специјална награда стручног жирија, уметничком руководиоцу Поповић Петру за видљиво успешан педагошки рад са децом. Ову групу очекује представљање и на 17. смотри дечијих фолклорних ансамбала у Баточини, 11 јуна.

У понедељак 5. jуна, девету годину заредом,чула се краљичка песма румским улицама. Краљице (чланице АНИП „Бранко Радичевић“ Рума) су поново својом песмом прошле по румским улицама и пронеле благослов за добробит целе заједнице. Након причешћа у цркви Светог Духа у Руми и добијања благослова од свештенства, Краљице су се упутиле ка домаћинствима и институцијама у које биле позване.

Да подсетимо, истраживање је започело још 2013. године, када је локална самоуправа препознала важност и валидност пројекта „Да и нашим шором Краљице крену“. У сарадњи са црквом Светог Духа у Руми, на дан славе тог храма 2015. године оне су први пут прошле румским сокацима и тако поново вратиле обичај у народ.
donor
donor
donor
donor