img

Вести

XXXII седница СО Рума -Први ребаланс донео 635 милиона динара више у општинску касу

img

Print

Око милијарду динара ће Општина Рума приходовати у 2023. години од виших нивоа, што сведочи да општинска локална самоуправа ради озбиљно и одговорно, да има одличне конекције са вишим нивоима власти, али пре свега да има добре пројекте који налазе позитиван пријем када су у питању и покрајинска и републичка администрација, поручено је са данашње седнице Скупштине Општине Рума на којој је усвојен и први ребаланс буџета.

Укупно планирани приходи и примања буџета општине Рума за 2023. годину износе 4.628.116.863,00 динара што је значајно повећање у односу на првобитну одлуку, изјавила је председница Општине Рума Александра Ћирић.

"Пред нама је велика одговорност да  и у наредном периоду, смишљамо нове пројекте, да прилив у буџет добро распоређујемо на школство, здравство, привреду, пољопривреду, да будемо на услузи грађанима који су нам дали поверење. Низ пројеката које сами као општина реализујемо говори о томе да Рума постаје идеално место за живот и рад. У наредном периоду ћемо акценат, поред путне инфраструктуре, ставити на реновирање Дома здравља,  радимо амбуланту и у Хртковцима, али ћемо кренути и у велику реконструкцију румског Дома здравља, прво дечијег одељења, педијатрије, следе улагања и у сам објекат и у возила и медицинску опрему", казала је председница Ћирић.

Поред прилива средстава са виших нивоа власти, разлог за ребаланс је и повећан приход по основу пореза на зараде и по основу пореза на имовину, појаснио је председник СО Рума Стеван Ковачевић.

"То је значајна информација која нам говори да се у Руми успешно ради, тргује, да Рума има интезиван привредни живот. То су здрави ресурси који оснажују буџет и омогућавају планирање амбициозних планова. Захваљујући овим приходима финансираћемо капиталне пројекте попут санације Градске депоније, изградњу спортске хале у Путницима, реконструкцију важних саобраћајница и улица, изградњу пречистача у Кленку и Грабовцима, прелазак котларница са мазута на еколошки и економски прихватљивији гас", рекао је Ковачевић.

Веома важна вест за грађане румске општине је да ће се врло брзо приступити комплетној реконструкцији Индустријске улице у Руми.

"Та улица је једна жила куцавица нашег града,  али је саобраћајница у доста лошем стању. Председник Србије Александар Вучић је приликом боравка у Руми обеђао да ће држава подржати пројекат реконструкције. Обећање је испуњено, већ крајем месеца крећу припремни радови. У Индустријској улици је смештена и нова аутобуска станица, која такође почиње са радом, тако да ћемо радовима заокружити битну саобраћајну целину", сматра Ковачевић.

"Градским превозом покушаћемо да обезбедимо две кружне линије за градски саобраћај, које ће обухватити сва најфреквентнија места. Одредили смо стајалишта, обележили их, уредећемо их, градски превоз  ће бити јефтин и доступан грађанима, а ми ћемо све то пратити и ако буде потребе неке ствари ћемо мењати, са циљем унапређења јавног превоза", истакао је Ковачевић.

Челни људи наше општине су нагласили да и даље за Руму влада велико интересовање инвеститора, па је тако на данашњем заседању усвојено неколико планских докумената који омогућавају проширење производних погона и долазак нових инвестиција.

Одборници су изгласали и извештаје о раду јавних предузећа и неколико одлука везаних за рад ЈП "Стамбено".

"Радимо на финансијској стабилизацији и консолидацији ЈП "Стамбено", верујемо да ће напори које смо уложили и одлуке које смо доносили донети у наредним годинама још веће резултате. Ми инсистирамо на преласку на економски и еколошки прихватљивије енергенте. Надам се да ћемо у кратком року и последњу котларницу на мазут избацити, да ће све котларнице бити на гас, што је и еколошки прихватљивије и економски исплативије. Донели смо одлуку и да ЈП "Стамбено" измести своје седиште у просторије где је била дирекција УПВО "Полетарац"(ул. 3 војвођанске бригаде број 2). План је да "Стамбено" буде доступније грађанима, на локацији која је у делу града где имају највећи број корисника", напоменуо је Ковачевић.

У оквиру тачке избори и именовања нови в.д. мандат у Завичајном музеју Рума поверен је Урошу Николићу.
donor
donor
donor
donor