img

Вести

Пуштен у рад нови савремени рендген апарат

img

Print

У Дому здравља Рума" данас је отворен потпуно реновирани рендген кабинет са новом савременом опремом и дигиталним рендген апаратом -Fujifilm FDr Smart X.

Реч је о уређају најновије генерације који ће помоћи у бржој  дијагностици уколико постоји сумња на неко обољење.

Веома је важан и за пацијенте и за здравствене раднике, јер омогућава квалитетнију, бржу и безбеднију израду рендгенских снимака, који су јако важни и за превентивне и за дијагностичке прегледе.

Тим поводом Дом здравља је данас посетио и државни секретар у Министарству здравља др Александар Стефоски, који је са челним људима Општине Рума и директорицом Дома здравља „Рума" др Јеленом Стојанац Мрачевић разговарао о томе како да се још унапреди квалитет пружања здравствене заштите за становнике румске општине.

„Не треба да говорим о томе колико нови рендген значи грађанима Руме, ако знамо да је ово прво место сусрета сваког грађанина са здравственим системом. Исто тако морам да нагласим да ће овај систем који је овде инсталиран моћи да буде повезан са већим центрима који се налазе било у Сремској Митровици, Новом Саду, Београду, где ће колеге  увек моћи, уколико има нека недоумица, да ураде консултацију и да донесу одлуку без одласка пацијента у другу установу. Време је веома битно, као и сама брзина доношења одлуке, стога је овај модерни апарат више него драгоцен", изјавио је Стефоски.

Захваљујући уређају који је Дому здравља донирало ресорно министарство више неће бити листе чекања у Руми. Председница Општине Рума Александра Ћирић је изразила наду да ће се добра сарадња наставити и да ће врло брзо бити добијена дозвола и за пуштање у рад савременог уређаја ортопана у стоматолошкој служби, који је румском Дому здравља донирала локална самоуправа.

„Ми настављамо са улагањима у Дом здравља, иако он није у нашој надлежности, наша је дужност да због наших грађана помогнемо напоре да се примарна здравствена заштита подигне на највиши могући ниво. Само у прошлој години уложили смо преко 45 милиона  динара у реновирање и опремање Дома здравља. Ове године ћемо издвојити средства за обнову дечијег одељења са педијатријом, а настављамо и даље комплетно реновирање нашег Дома здравља", рекла је председница Ћирић.

Др Јелена Стојанац Мрачевић, директорка Дома здравља „Рума" се захвалила Министарству здравља Републике Србије и Општини Рума на контнуираним улагањима у румску установу примарне здравствене заштите од набавке нове медицинске опреме, возила, новог ултразвучног апарата, ортопана, адаптацији Службе хитне помоћи и текућег одржавања објекта, па до ове велике инвестиције у виду рендгена.

„Ово јесте свакако најважнија ствар за наше пацијенте и запослене. Процедура јесте била захтевна, али тимски смо решавали проблеме и коначно дошли до самог циља. Апарат је данас почео са радом и то је веома важно, јер ми имамо годишње преко 5.400 снимања рендген апаратом", казала је др Јелена Стојанац Мрачевић.

Државни секретар др Стефоски и председница Ћирић обишли су данас и Службу хитне медицинске помоћи где су разговарали са радницима који свакодневно пружају медицинску негу великом броју пацијената.
donor
donor
donor
donor