img

Вести

Пливање за Часни крст - Рекордан број учесника, најбржи Милисав Живановић

img

Print

Традиционална духовно - културна манифестација Богојављенско пливање окупила је данас рекордних 76 учесника на румском језеру Борковац.  Први до Часног крста допливао је Милисав Живановић из Врдника, стални учесник пливања које се на велики празник Богојављење сваке године организује на језеру Борковац.

„Данас ми је један од најлепших дана, одувек ми је била жеља да допливам до Часног крста. Ранијих година ми је био на дохват руке, ове године сам успео с јаком вером у Бога. Учествујем у овој манифестацији од своје 16 године, следећи месец пуним 21, тако да већ 5 година учествујем", изјавио је Живановић.

Манифестацију у Борковцу организовали су општински Спортски савез, Српска православна црквена општина Рума, Туристичка организација, уз покровитељство Општине Рума.

Најбржи пливач је дариван златним крстом, новчаном наградом од 10.000 динара и благодарницом. Дрвене крстиће и благодарнице добили су сви учесници.

Председница Општине Рума Александра Ћирић и председник СО Рума Стеван Ковачевић су честитали свим учесницима, јер су сви учесници заправо победници, нагласивши да је ова манифестација прави пример како се поштује традиција, обичаји, те да се на достојан начин исказује и вера и побожност.

Поздравом Бог се јави - Ваистину се јави, свештенство Српске православне цркве се захвалило свим учесницима пливања за Часни крст нагласивши да сама чињеница да убрзаним ритмом срца одважни момци и девојке једва чекају да ускоче у воду најбоље сведочи о њиховој љубави према Господу. Благословивши данашњу манифестацију архијерејски намесник румски, протопрезвитер-ставрофор Сретен Лазаревић и протојереј Бранислав Мишковић подсетили су на важност данашњег празника и сам догађај крштења Исуса Христа у реци Јордан и објављивање Богочовека.  

У име Српске православно црквене општине Рума  архијерејски намесник Лазаревић је председници Ћирић уручио и пригодан поклон - Часни крст, као захвалност за дугогодишњу подршку Општине Рума при организацији манифестације у Борковцу.

Програм данашње манифестације употпунила је Нађа Боровић, ученица румске Гимназије која је отпевала химну „Боже правде", док су за послужење и окрепљење свих учесника и ове године биле задужене чланице удружења „Краљевчанке" из Краљеваца. Као и увек велику подршку организатори су имали у волонтерима Црвеног крста и лекарима Дома здравља „Рума",  који су медицински обезбеђивали манифестацију.
donor
donor
donor
donor