img

Вести

Лакши приступ Културном центру особама са инвалидитетом

img

Print

У склопу вишемесечних радова на реконструкцији Културног центра Брана Црнчевић" Општина Рума финансирала је и постављање специјалне платформе за особе са инвалидитетом, како би свим грађанима били доступни квалитетни уметнички програми који се одржавају у Великој дворани.

И до сада су особе са инвалидитетом имале приступ Великој сали, али само уз помоћ пратиоца. Од данас они могу самостално помоћу платформе да уђу у Велику салу и да прате програме нашег Културног центра, изјавила је Александра Ћирић, председница Општине Рума, која је данас заједно са заменицом Биљаном Поповић Јовановић и са представницима удружења параплегичара посетила ову установу културе.

„У сусрет Међународном дану особа са инвалидитетом (3. децембар) Општина Рума је желела да покаже да смо ми општина доступна за све грађане, друштво без баријера и без икаквог ограничења. Поред Културног центра готово све установе и сви објекти од јавног значаја су доступни за особе са инвалидитетом, имају приступне рампе и платформе. Тамо где то није случај ми ћемо у наредном периоду омогућити самостални приступ и особама са инвалидитетом. Рецимо, Завичајни музеј Рума нема овакав приступ и то је један од приоритета", рекла је председница Ћирић.

Бојана Гладовић, председница Удружења параплегичара Срема Рума похвалила је сарадњу са локалном самоуправом и нагласила да је основна заједничка идеја да се стратешки решава проблем приступа значајним институцијама и установама особама са инвалидитетом.

„За кратко време омогућен је приступ Градској библиотеци, Спортском центру, сада и Културном центру, а предстоје пројекти у Завичајном музеју, Градској кући и оно што је најбитније Центру за социјални рад, јер су наши чланови директно корисници те установе социјалне заштите", нагласила је Бојана.

„Јесте да ће нам требати времена и финансија и подршке, али сам зато и рекла да је ово стратешки план, нешто што не може да се промени одједном, али ћемо ићи корак по корак. Ако упоредим са претходним периодом сада је много лакше. Свака особа са инвалидитетом има бесплатан улаз у Културни центар, док је пратња морала да купи улазницу. Оно што је мени сада олакшано је да ја не морам да организујем свој улаз или приступ Великој сали, не морам да размишљам да ли ће мој брат или неко други, нажалост, морати да ме унесе, него могу сама да уђем једноставно и лако. Најбитнија ствар у вези овог пројекта је што показујемо да смо равноправни и да имамо једнак приступ у друштву и у свим догађајима, јавним, културним, спортским", поручила је Бојана.

Председница Ћирић и заменица Поповић Јовановић посетиле су и просторије Удружења параплегичара Срема, где су одржале састанак са представницима удружења и разговарале о будућим пројектима за унапређење положаја параплегичара и особа са инвалидитетом.
donor
donor
donor
donor