img

Вести

Дан Општине - Положени венци на споменик др Жарку Миладиновићу

img

Print

У склопу обележавања Дана Општине, представници локалне самоуправе положили су венце на споменик др Жарка Миладиновића, у чијој је кући у Руми, на данашњи дан 1918. године, Велики народни збор донео одлуку о присаједињењу Срема Краљевини Србији.

Др Жарко Миладиновић, народни трибун и изасланик Срба један је од највећих и најхрабријих бораца за вековну тежњу српског народа и слободу српског народа у овим крајевима и припајање са матицом Србијом, рекла је Александра Ћирић, председница Општине Рума.

"Из тог разлога сваке године одајемо пошту овом славном српском јунаку и борцу за  слободу српског народа, коме је Општина Рума подигла овај величанствен споменик. Такође, Општина Рума ценећи значај датума наше историје од 2017. године је преузела да прославља овај датум кад Дан Општине, а уједно и верски празник краља Стефана Уроша Дечанског као славу града.  Заједно са одборницима, већницима, суграђанима данас свечано прослављамо нашу градску славу и Дан Општине и одајемо почаст и спомен свим јунацима и славним прецима који су дали живот за слободу нашег народа", изјавила је председница Ћирић.

Др Жарко Миладиновић је рођен у Ердевику 1862. године, правне науке је завршио у Београду, где је и докторирао. Најактивнији, и као адвокат и као политичар, био је у Руми. Стога га Румљани и сматрају једним од својих најистакнутијих грађана.

Колики је углед уживао у српском народу сведочи и догађај из 1909. године. После анексије Босне и Херцеговине др Миладиновић је био затворен од фебруара до августа 1909. под оптужбом да је врбовао добровољце из Србије и слао оружје комитама. Суђење је спроведено у Загребу, али је након тих неколико месеци тамничења пуштен на слободу услед недостатка доказа. У Руми му је потом приређен величанствени дочек. А из фијакера који га је дочекао на станици су испрегнути коњи и сами Румљани су вукли фијакер до центра града, где је одржан велики митинг. Умро је 1926. године у Руми, којој је тестаментом оставио сву своју имовину.
donor
donor
donor
donor