img

Вести

Одржана 28. седница Скупштине Општине Рума

img

Print

 Данас је у Културном центру "Брана Црнчевић" одржана 28. седница Скупштине Општине Рума на којој су одборници усвојили Извештај о извршењу Одлуке о буџету општине Рума за период 01.01-30.09.2022. године. Приходи и примања буџета Општине Рума за првих девет месеци 2022. године остварени су у укупном износу од 2.120.886.303,17 динара и у односу на планиране приходе у 2022. години остварени су са 64,53%.

Стеван Ковачевић, председник СО Рума је рекао да овај извештај показује да имамо планирану динамику пуњења буџета, да су и даље здрави извори финансирања главни агрегати из којих се црпи буџетско финансирање.

"То говори о томе да се на територији Општине Рума одржавају привредне активности. Оно што је интересантно је да је значајно повећање прихода на основу пореза на имовину, односно пореза на пренос апсолутних права, што значи да се у Општини Рума интензивно врши промет некретнина. И то је охрабрујуће. Ми смо на добром путу да планирани буџет за 2022. годину у задовољавајућој мери остваримо и да до краја године реализујемо све наше планове, као и да створимо добру основу за планирање буџета за 2023. годину", изјавио је Ковачевић.

На седници је усвојена и Одлука о комуналној милицији Општине Рума. Тај посао су до сада вршиле инспекцијске службе. Намера је да се при Општинској управи формира комунална милиција коју ће чинити начелник и за сада десет комуналних милицајаца који ће проћи обуку и који ће бити распоређени и задужени за надзор над прекшиоцина одредби о комуналном реду.

"Започели смо формално правну процедуру коју ћемо наставити, жеља нам је да пре свега уведемо комунални ред у нашој општини. На седници смо донели одлуку о комуналној милицији, донели смо одлуку о комуналном реду на територији Општине Рума и том одлуком се дефинишу општи услови око комуналног реда. Увели смо и одређене новине које ће бити веома значајне у даљем раду, а то је руковођење зоне посебне заштите. То досадашњом одлуком нисмо имали, а то се односи на централно градско језгро у Руми где ће важити одређени посебни услови и када је у питању одржавање фасада и постављање привремених објеката и оглашавање, односно рекламирање. Са повећаним бројем учесника у одржавању комуналног реда бићемо у могућности да правовремено реагујемо и приметимо где долази до нарушавања реда, да делујемо превентивно, али и да санкционишемо оне који не поштују комунални ред", рекао је Ковачевић.

На данашњој седници Одлука о изради Плана детаљне регулације туристичко - рекреативног комплекса "Језеро Борковац" стављена је ван снаге.

"Разлог стављања ван снаге претходне одлуке је због тога што желимо да убрзамо поступак уређења излетишта Борковац. Ми смо по претходној одлуци тај план доносили у сарадњи са Општином Ириг. Пошто Општина Ириг има административних баријера да то брже решава, а да ми не бисмо чекали са извођењем радова донели смо одлуку да стављамо ван снаге претходну одлуку. Не одустајемо од уређења излетишта Борковац већ напротив желимо да то уређење убрзамо и да то у наредној години започнемо", појаснио је Ковачевић.

Данас је усвојено и неколико одлука које се односе на јавна предузећа у румској општини.

"Донели смо одлуке везане за ЈП "Водовод" и ЈП "Стамбено" којима ћемо омогућити да они улажу у своју опрему и да унапреде своју делатност. Донели смо одлуку да субвенционишемо један део програма ЈП "Стамбено" како бисмо створили услове да грађани Општине Рума имају током зимске сезоне уредно грејање. Обновиће се возни парк у ЈП "Водовод". Све је то у плану што смо дефинисали као наше приоритете у наредном периоду, а то је јачање капацитета наших јавних предузећа. Ми смо дужни да одржавамо капацитете јавних предузећа јер без њиховог рада не можемо причати о комуналном уређењу и одржавању инфраструктуре у општини, а Рума као општина која се развија и јача мора да подигне капацитете тих услуга које ће пратити развој општине", рекао је Ковачевић.
donor
donor
donor
donor