img

Вести

У Стејановцима одржана прва меморијална манифестација „Миле Бероња"

img

Print

У организацији КУД „Стеван Петровић Бриле“ и стејановачког Удружења жена „Фрушкогорке“ вечерас је у Дому културе у Стејановцима, одржана прва меморијална манифестација „Миле Бероња". Манифестација је посвећена дугогодишњем културном прегаоцу и руководиоцу сеоског културно – уметничког друштва - господину Милету Бероњи, који нас је нажалост прерано напустио.

У дирљивој атмосфери, прожетој јаким емоцијама, уприличен је својеврсни омаж човеку који је деценијама био заштитни знак стејановачког КУД „Стеван Петровић Бриле“. У његову част најлепше традиционалне игре играла су културно – уметничка друштва из Стејановаца, Жарковца, Вогња, Скеле и Купинова, а топлу добродошлицу свим посетиоцима вечерас, у препуној сали Дома културе, пожелеле су и чланице више удружења жена из Срема, које су припремиле послужење и окрепљење.

Манифестацији су присуствовали челни људи Општине Рума, а председница Александра Ћирић је истакла да ће Миле Бероња остати упамћен као одличан кореограф и прави чувар традиције.

„Миле Бероња ће остати упамћен као неко ко је свој живот посветио деци, нашој фолклорној традицији, по чему се ми као народ препознајемо у свету. Овом манифестацијом која ће прерасти у традиционалну желимо да му се захвалимо за све оно што је урадио, не само за Стејановце, већ и за нашу Општину“, рекла је преседница Ћирић.

Покренута је иницијатива да стејановачко културно – уметничко друштво понесе име Миле Бероња, а то је наишло на пуну подршку мештана, казала је заменица председника Општине Рума Биљана Поповић Јовановић.

„Миле Бероња је оставио неизбрисив траг када је реч о фолклорном стваралаштву Срема. Помогао је оснивање више културно - уметничких друштва, један је од иницијатора манифестације „Ђерам“ и нажалост остали смо без једне добре и веома цењене особе“, закључила је Биљана Поповић Јовановић.

На свечаности у част Милета Бероње пригодни поклони уручени су његовој кћерци Сунчици, а том приликом прочитана је и песма коју му је Ружица Дукић посветила.
donor
donor
donor
donor