img

Вести

Почело пошумљавање парк шуме Борковац - Подршка Министарства заштите животне средине Општини Рума

img

Print

Велика акција пошумљавања започела је данас у 30 општина и градова широм Србије. Ова акција ће у румској општини обухватити неколико локација, а прве саднице су засађене у излетишту Борковац.

Поводом пројекта ревитализације парк шуме Борковац, коју заједнички спроводе Министарство заштите животне средине и Општине Рума, познато румско излетиште посетила је данас ресорна министарка Ирина Вујовић.

Министарство заштите животне средине је акцију пошумљавања у нашој општини подржало са 7,5 милиона динара, а локална самоуправа издвојила је додатних 2,5 милиона динара.

Купљено је квалитетно вишегодишње дрвеће, а у питању су „школоване" саднице, што је добро познат термин у хортикултури. Поменутим пројектом озелењавања покриврени су и трошкови сече и одвожења болесних стабала у протекла четири месеца, као и будуће одржавање парк шуме Борковац.

Министарка Вујовић је заједно са председницом Општине Рума Александром Ћирић симболично посадила дрво најавивши нову подршку Министарства заштите животне средине румској локалној самоуправи.

„Општина Рума изузетно води рачуна о заштити животне средине и хвала председници Ћирић што је имала квалитетне пројекте да кандидује, а који се односе на заштиту животне средине. Почетком грејне сезоне бележимо прекомерно загађење ваздуха у појединим градовима и општинама широм Србије и управо је ово један од начина и мера да поправимо квалитет животне средине. Када говоримо о аерозагађењу оно што је важно за Општину Рума је замена старог котла на мазут, 50 година старог, „Центар - југ". До краја године у рад ће бити пуштена нова котларница на природни гас еколошки прихватљивији енергент. У претходном периоду смо чистили дивље депоније широм румске општине, на само две локације је уклоњено преко 3.000 тона отпада. Све су то мере које чине квалитет ваздуха бољим, а пре свега читаво стање животне средине у Општини Рума", изјавила је министарка Вујовић.

Паралелно са радовима у Борковцу наставља се садња дрвећа на путном појасу од Жарковца до Путинаца и од Жарковца према језеру Добродол. За ову намену Општина је издвојила 4 милиона динара.

Председница Општине Рума Александра Ћирић се захвалила министарки Ирени Вујовић на великој подршци током читаве године, јер је препознала труд и иницијативу да заиста Руму учинимо чистијом, зеленијом, једном бољом и здравом средином.

"Екологија треба свима нама треба да буде један од приоритета, јер без здраве животне средине немамо ни здравог живота, ни здраве будућности.  Данас почињемо садњу неколико врста аутохтоних сорти дрвећа која су овде за ово подручје карактеристична и препознатљива. Паралелно са овом локацијом настављамо садњу дрвећа на путном појасу од Жарковца до Путинаца и од Жарковца према језеру Добродол. За ову намену Општина је издвојила 4 милиона динара", истакла је председница Ћирић.

У парк шуми Борковац биће посађено 935 садница и то: храста лужњака и китњака, граба, јасена, дивље трешње, али и жбунастих биљака.

Министарка Вујовић је позвала све општине и градове, људе из различитих организација и пре свега грађане да се прикључе овој великој акцији, јер како је рекла, само заједничким снагама можемо да поправимо квалитет животне средине. Акција пошумљавања ће трајати до 1. децембра, а у плану је садња 50.000 садница.
donor
donor
donor
donor