img

Вести

Дан ослобођења Руме у Првом светском рату

img

Print

Данас се навршава 104 године од ослобођења Руме у Првом светском рату. Представници Општине Рума, општинског СУБНОР-а, Удружења ратних војних инвалида и грађани наше општине положили су данас тим поводом венце на спомен комплекс Српског војничког гробља у Руми, док је свештвенство Српске православне цркве у Руми служило молебан.

Ми се налазимо на месту на коме се окупљамо сваке године обележавајући овај значајан датум, али се и заветујемо да ћемо остати верни следбеници наших храбрих и славних предака који се нису питали за цену када је слобода у питању, рекао је Стеван Ковачевић, председник СО Рума.

„Слобода и мир су нам веома битни, историја је показала да би могли као заједница да се развијамо, да јачамо своје капацитета и показујемо своје потенцијале, без слободе и мира су ти резултати неважни и неостварљиви. Поред мира и слободе нама је као народу потребно и народно јединство, да би сачували славне тековине наших предака и да бисмо могли да на крилима тог јединства остварујемо даље успехе у нашем развоју. То јединство нам је данас вероватно битније него јуче јер се и данас налазимо пред великим историјским и политичким изазовима, још и данас делови нашег народа вапе за слободом,то јединство које се испољило у Првом светском рату је довело до тога да готово из безизлазне ситуације, кроз голготу, ми смо заједно прошли и српски народ и српска влада остваре сан о слободи то нам је наук и за у будућност да увек будемо свесни да нејединствени и раздељени и без јединствено дефинисаних националних интереса не можемо као народ постићи велика дела“, казао је Ковачевић.

Ово је једно од ређих срспких војничких гробаља на територији Србије које је урађено у равнању лево-десно, напред-назад, исток-запад као што су урађена сва војничка гробља у Грчкој, Француској, Енглеској, рекао је Предраг Вукмирић, секретар ОО СУБНОР Рума.

„Војници, пре свега Тимочке дивизије, који су настрадали на Легетском пољу 6. септембра 1914. године, као рањеници су пребачени у Румску заразну болници која се налазила у Орловићевој улици. Ти војници су умирали од задобијених рана 1914/15. године и на иницијативу СПЦ, тадашњег проте Марка Шауле, овај део српског гробља је закупљен од аустроугарске власти где су сахрањивани српски војници. Овде је сахрањено 55 српских војника у 48 гробних места. Једно је и од најлепших војних гробаља, обновљено је 2014. године за стогодишњицу почетка Првог светског рата“, казао је Вукмирић.
donor
donor
donor
donor