img

Вести

Почео 58. Фестивал музичких друштава Војводине

img

Print

У велелепној, реновираној Великој дворани Културног центра „Брана Црнчевић“ вечерас је започео дводневни 58. Фестивал музичких друштава Војводине.

Фестивал музичких друштава Војводине у Руми je највећа манифестација аматерског музичког стваралаштва у Војводини. Фестивал је установљен 1964. године, одржава се у Великој дворани Културног центра Брана Црнчевић" и организује се бијенално: једне године учествују хорови и оркестри класичне музике, а следеће фолклорни ансамбли.

У вечерашњем програму наступа шест хорова: Хор и оркестар музичке школе „Даворин Јенко“ Београд; Вокални састав „Полифоника“ Удружења „Бинго“ Сремска  Митровица; Женска вокална група „Мироносице“ Суботица; Ансамбл „Ародиси“ Лаћарак;  Омладински хор Музичке школе „Петар Кранчевић“  Сремска Митровица и Хор „Бачки певачи“ Културног центра Врбас.

На свечаном отварању фестивала секретар Савеза уметничког стваралаштва аматера Војводине Саво Мучибабић је истакао да Рума заслужила да буде домаћин оваквог фестивала, јер је први икада сусрет великих хорова одржан управо у Руми, поводом 500 година од Косовског боја и то на инсистирање грађана.

"Свих ових година Рума је показала искрену жељу да се један овакав фестивал одржава и не само то, румска публика и те како зна да вреднује и да свечаност хорског извођења допуни искреним аплаузима. Такође, волео да се сви подсетимо на професора хорске музике, великог Бориса Черногубова, који нас је недавно напустио. Дуго година је помагао и рад фестивала и Савеза уметничког стваралаштва и зато уместо минута ћутања бих волео да се у његову част чује један аплауз", казао је Мучибабић.

Након аплауза у част истакнутог професора Черногубова, наступио је Хор и оркестар музичке школе „Даворин Јенко“ Београд који се разумљиво не такмичи, но, то што је наступ ревијалног карактера није умањило сјајну изведбу гостију из Београда.

Фестивал финансирају Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање и Општина Рума. Организатори ФМДВ су Општина Рума, Завод за културу Војводине, Савез аматера Војводине и Културни центар „Брана Црнчевић" Рума.

Другог фестивалског дана ће наступити пет хорова: Српско певачко друштво у Руми; Женски црквени хор „Свети Јосиф Темишварски“   Кикинда; Црквено певачко друштво „Жене мироносице“ Зрењанин; Хор „Арс вокалис“ Београд и Певачко друштво „Преподобни Рафаило Банатски“ Зрењанин. Програм почиње у 19 сати, а улаз је бесплатан.
donor
donor
donor
donor