img

Вести

Отворена реконструисана пруга Београд-Шид - Од Руме до престонице за 50 минута

img

Print

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић посетио је данас железничку станицу у Руми отворивши реконструисану деоницу пруге Београд - Шид. У разговору са челним људима румске општине министар Момировић је истакао да је изузетно задовољан што је реконструкција завршена, јер ће тиме више од 200.000 људи из овог дела Србије добити брзу саобраћајну везу са Београдом.

"Велико ми је задовољство да сам данас у Руми и да смо коначно завршили реконструкцију пруге код Голубинаца и да смо отворили за железнички саобраћај не само за Руму, већ и за Сремску Митровицу, Шид, али и за Шабац и Лозницу. Инсистирао сам да пустимо у саобраћај ову пругу. Она значи директну железничку везу са Београдом за више од 200.000 људи.", рекао је Момировић.

Нагласио је да су од данас Шабац, Лозница, Рума, Сремска Митровица и Шид повезани с Београдом најквалитетнијом железницом, којом се за 50 минута стиже до Руме, за сат и 10 минута до Сремске Митровице.

"До Шида је реконструисан један колосек, али сам ипак инсистирао да пустимо пругу, јер желим да људи уђу у нове возове које смо купили, да осете тај нови талас инвестиција у железницу", објаснио је Момировић.

Председница Општине Рума Александра Ћирић подсетила је да је наш град кроз историју од првог воза који је прошао кроз Руму 1898. године увек била важно железничко чвориште, место где су се укрштали сви важни путни правци.

"Велики број компанија, поготово инвеститора који су у протеклих неколико година отворили производне погоне у нашој општини, користи железнички саобраћај за слање или допремање материјала, сировина и слично. Одговорност нас као локалне самоуправе је да побољшамо саму инфраструктуру на нашој железничкој станици, приступ железничкој станици, такође да учествујемо са Министарством и другим самоуправама у даљем унапређењу овог железничког правца према Шиду и према Београду, да нашим грађанима покажемо колико су заправо возови већ сада унапређени, колико је квалитеније, брже и једноставније данас путовати возом до Београда", казала је председница Ћирић и додала да држава константно улаже у железничку инфраструктуру, да ће возови ићи и брзином до 200 километара на час, те да ће за неколико година од Руме до Београда бити потребно само 35 минута.

Министар Момировић је напоменуо како постоји иницијатива из Словеније да се обнови железничка веза Љубљане, Загреба и Београда. "Интензивно радимо са европским фондовима како бисмо реконструисали комплетну пругу до Шида с наше стране", рекао је Момировић.

Он је оценио да је Србија железнички лидер на Балкану и објаснио како не мисли само на брзи воз између Београда и Новог Сада, него и на велики број градова у Србији који су повезани железницом.

Министар је најавио да ће изградња железнице бити настављена док не буду међусобно повезани сви железнички чворови и највећи градови у земљи.

"Позивам грађане Руме, Сремске Митровице, Шапца, Лознице и Шида да када путују у Београд оставе аутомобиле и седну у возове и заврше своје послове. Тиме подржавате зелену агенду и доприносите смањењу емисије штетних гасова, јер је железница еколошки најоптималнији вид саобраћаја и тиме учествујете у новом развоју своје државе", поручио је Момировић.
donor
donor
donor
donor