img

Вести

СО Рума - Рекордни буџет за унапређење свих сегмената живота грађана

img

Print

Одборници СО Рума усвојили су данас трећи ребаланс општинског буџета, којим су средства за око 200 милиона увећана у односу на претходну одлуку о буџету, те садашња пројекција износи 3.810.159.061  динара. Председница Општине Рума Александра Ћирић напомиње да је реч о историјском буџету који је показатељ вредног и одговорног рада Општине, а на корист и опште задовољство и интерес свих грађана, те да су њиме покривени сви сегменти живота.

"Обухватили смо и све оно што раније није никада било ни помисли да се реализује. Имамо могућност да учествујемо у реализацији једног историјског подухвата, а то је целокупна обнова румске општине", поручила је председница Ћирић.

Она се осврнула и на улагања у модернизацију јавних предузећа, посебно јавних предузећа "Комуналац" и "Водовод".

"Довољно је рећи да смо у ЈП "Комуналац" ове године уложили 113 милиона динара. У ЈП "Водовод" тек планирамо велика улагања. Издвојили смо за набавку камиона са платформом 18 милиона и 8,4 милиона за набавку мини багера, ми смо већ сад премашили оно што до сада ниједна власт током претходних деценија није урадила. Циљ нам је да појачамо ефикасност рада наших предузећа како би наши грађани били задовољни нашим радом и како би живели у једној здравој средини", истакла је председница Ћирић, подсетивши да је локална самоуправа урадила пројекте и за реконструкцију урбаних џепова у граду, да је у току уређење Градског трга, те да предстоји и реконструкција Споменика револуције и у нова улагања у Завичајни музеј и Културни центар.

"Споменик револуције стоји од 73. године, нико се није запитао у каквом је стању, пред рушењем је. Издвојили смо 18,7 милиона без ПДВ-а за реконструкцију. Седишта у КЦ-у 30 година нису репарирана. То је срамота! Ја сам са својим тимом све сагледала и детаљно анализирала. Морамо се предано посветити овом послу како би остварили оно што смо замислили, а то је општи интерес, да грађанима омогућимо нормалне услове живота", казала је председница Општине Рума.

На седници се могло чути и да румска локална самоуправа има велику подршку Републике и Покрајине, те да ће заједничком сарадњом бити реализован читав низ пројеката, од којих се посебно издвајају они везани за културу и заштиту животне средине.

Буџет је задржао социјалну компоненту, па ће тако Општина Рума издвојити и средства, 30 милона динара, за енергетске ваучере.

"Одлучили смо да помогнемо са 30 милиона динара тако што ће 15.000 динара добијати социјално угрожене категорије становништва. Овом мером ће бити обухваћено 2.000 домаћинстава. Енергетске ваучере ће моћи да користе у нашим јавним предузећима ЈП "Стамбено", ЈП "Гас-Рума" за плаћање рачуна за утрошак енергије, а и за набавку огрева код приватних субјеката који продају чврсто гориво, угаљ и дрва. Преко Црвеног крста издвојили смо за набавку огрева 13 милиона динара. Центар за социјални рад ће издвојити 8 милиона динара за набавку огрева", рекла је Александра Ћирић. Услови за доделу субвенције за енергетске ваучере су: пребивалиште на територији наше општине и да укупни месечни приход и примања по члану домаћинства не прелазе 25.000 динара.

"Пред нама је мукотрпан и одговоран рад, јер пре свега желимо да оправдамо овај рекордан, историјски буџет од 3,8 милијарди динара. До краја прошле године у јавним набавкама смо имали 112 набавки. Ми смо у јуну месецу имали 112 набавки што значи да ћемо до краја године имати преко 200. Само тај податак говори којим темпом и колико ми радимо на унапређењу живота наших суграђана. И ове године ћемо обезбедити пакетиће за сву децу са територије румске општине, ту је и улагање у Спортски центар "Рума", где постављамо нови паркет, следеће године ћемо радити и кров. Ове године у плану је реконструкција крова на Градској кући, а следеће унутрашње уређење велелепног здања, па ћемо тако имати практично један депанданс Завичајног музеја и Градска кућа ће бити отворена за све посетиоце", истакла је председница Ћирић.

Када је реч о излетишту Борковац, оно мора да буде боље уређено, Општина Рума је тога свесна и предузела је конкретне кораке да се искористи велики туристички потенцијал. 

"Ми од почетка године радимо на уређењу парк шуме Борковац, самог језера, заједно са Општином Ириг ћемо урадити План детаљне регулације и читаву обилазну стазу око самог језера, пешачко-бициклистичку стазу, приступне путеве, како би од Борковца направили једну туристичку дестинацију која ће бити популарна не само за Румљане, него за читаву Србију. Уређујемо канал Борковац како би имали приступ Борковцу од улице 15. август да мало растеретимо и Орловићеву улицу и како би направили још једну лепу туристичку дестинацију. Овде ћемо урадити пешачко-бициклистичку стазу са клупама и осветљењем. За то смо добили помоћ од Вода Војводине у износу од 30 милиона динара, а ми ћемо уложити 24 милиона динара. У реализацију ћемо кренути крајем ове године, ако не, сигурно до јануара, крећемо од чишћења канала и уређења пешачко-бициклистичке стазе. На тај начин Румљани ће имати још једну руту којом ће моћи да се шетају", закључила је Александра Ћирић.

Када су у питању кадровска решења на место в.д. директора Туристичке организације општине Рума именована је Марија Ћуић, дипл. еколог за заштиту животне средине, нови в.д. мандати су поверени у Културном центру "Брана Црнчевић" Катарини Филиповић, дипломирани политиколог за новинарство и у Установи за пружање услуга социјалне заштите "Солидарност" Браниславу Павићу, мастер правник.
donor
donor
donor
donor