img

Вести

"Михољски сусрети села 2022" - Промоција традиције и богатог културно - уметничког наслеђа

img

Print

Уз подршку Министарства за бригу о селу у нашој општини другу годину заредом одржана је манифестација "Михољски сусрети села 2022".

Промоција нематеријалне и материјалне баштине, афирмација неговања и очувања традиције, али и културно - уметничког стваралаштва све је то објединила манифестација која је данас одржана у Путинцима.

На штандовима испред платоа путиначког Дома културе представила су се румска села, а посетиоци су могли да уживају у богатим сремским гастрономским ђаконијама, уникатним уметничким рукотворинама, или пак да се ближе упознају са нашим обичајима, па и старим занатима.

Манифестацији су присуствовали челни људи румске локалне самоуправе, а председница Општине Рума Александра Ћирић истакла је да Путинци нису случајно одабрани за домаћина "Михољских дана", те да је реч о селу у којем постоји шаренило најлепших различитости, мултикултуалности, мултинационалности и много тога још карактеристичног за нашу општину.

"Циљ манифестације је да заживи друштвени живот на селу, ми смо ту као Општина да покажемо да је тај модел одржив, јер је на селу и здраво и лепо живети. Желимо да зауставимо миграције са села у град, да покажемо да заправо сви ми потичемо са села, да негујемо ту традицију, тај начин живота, да славимо породичне и праве вредности које су основ свега. Такође, желим да се захвалим Министарству за бригу о селу које је са близу 500.000 динара финансијски подржало манифестацију, која је веома успешно реализована, а видите да је на једном месту сабрала становнике наше општине из свих месних заједница и оно што нас посебно радује грађане свих генерација", изјавила је председница Ћирић.

Бранко Мандић, председник Савета Месне заједнице Путинци изразио је задовољство добрим одзивом учесника и организацијом манифестације.

"Ја сам презадовољан, за села су јако битне манифестације, да би људи остајали у селима и квалитетно живели морају имати и друштвене догађаје и занимљива дешавања. Ми се трудимо да током године организујемо што више програма који ће окупити људе, а овог пута смо заиста успели у намери. Одзив је био више него одличан, 16 удружења жена, шест културно - уметничких друштава су музички и фолклорно употпунили програм, Теквондо клуб "Змај" је дао спортску ширину манифестацији, представили су се наши успешни млади спортисти. Радо бисмо и следеће године били домаћини манифестације", казао је Мандић.

Ове године "Михољски сусрети села" се под покровитељством Министарства за бригу о селу одржавају у 68 општина широм Србије.
donor
donor
donor
donor