img

Вести

Општина инвестирала 113 милиона динара ове године у модернизацију ЈП "Комуналац"

img

Print

Јавно предузеће "Комуналац" уприличило је данас смотру нових возила које је им је ове године Општина Рума купила у циљу ефикаснијег рада. Реч је о до сада највећем улагању Општине Рума, а за куповину нове механизације издвојено је 113 милиона динара.

У 2022. години локална самоуправа је купила нове камионе, ауто-подизач, специјализована возила за превоз отпада животињског порекла, као и за превоз животиња, трактор са приколицом, камион цистерну за заливање дрвореда и прање улица, 57 контејнера за сеоске и градске месне заједнице, косилице и другу важну механизацију за рад јавног предузећа.

Представљању нових возила присуствали су и председница Општине Рума Александра Ћирић и начелник Општинске управе Душан Љубишић.

"Оно што смо обећали на почетку године да ћемо чувати своју животну средину односно улагати у екологију, то управо сада показујемо практичним примером. Да би што ефикасније радило наше комунално предузеће ми смо морали да уложимо велика средства и за кратак временски период купили смо практично читав погон нове механизације. Сада је на свима нама да још више напора учинимо како би се свест о важности очувања животне средине подигла на још виши ниво", изјавила је председница Ћирић и нагласила да је ово велика инвестиција суштински намењена заштити животне средине и унапређењу рада ЈП "Комуналац", јер је примарни циљ да наша општина буде чистија и зеленија.

Управо из тог разлога ускоро ће почети и велика акција озелењавања румске општине.

"У плану је током новембра месеца садња 1.700 садница које смо добили у сарадњи са Министарством за заштиту животне средине, за пошумљавање парк шуме Борковац. Такође најављујем и садњу дрвореда односно путног појаца на новом путу према Инђији, значи од Жарковца, Путинаца према Инђији и према језеру Добродол, за ту намену смо купили преко 2.000 садница. Поред тог путног правца и на другим путним правцима ка свим осталим сеоским срединама ми ћемо садити дрвеће", казала је председница Ћирић.

Директор ЈП "Комуналац Драган Панић захвалио се Општини Рума на великој подршци и одлучности да заштиту животне средине подигне на виши ниво.

"Издвојено је преко 113 милиона динара да би се набавила сва ова механизација, која је била неопходна да би све оно што радимо у току године квалитетно, брзо, лакше и онако како је предвиђено и урадили. Морам рећи да део нове механизације можемо користити и за чишћење снега. На ауто-подизачу имамо могућност монтирања раоника са посипачем соли што ће нам свакако користити у наредном периоду. Такође, за тракор смо узели још један раоник са којим ћемо чистити мање површине и улице другог приоритета", казао је Панић.

Овде није крај улагањима у ЈП "Комуналац", за наредну годину планирана је и куповина дробилице, па ће тако сав кабасти материјал, шут од рушења кућа, моћи да се уситни  и у форми гребаног асфалта искористи за насипање атарских путева.

"На претоварној станици биће разврставан отпад тако да правимо једну лепу причу о екологији, желимо да будемо пример и свим осталим локалним самоуправама како се води рачуна о животној средини, јер је то заправо предуслов за један здрав живот", оценила је председница Ћирић.
donor
donor
donor
donor