img

Вести

Градска библиотека на новој адреси - Велелепни бисер града од сада централно место писане речи

img

Print

Здање Дома војске, архитектонски бисер Руме, поново је заузело значајно место на културној мапи нашег града, јер је од данас у њему почела са радом Градска библиотека "Атанасије Стојковић".

Комплетним реновирањем, у складу са прописаним условима, зграда је добила изглед готово исти какав је имала давне 1912. године када је први пут  и отворена.

Свечано отварање новог седишта једне од најважнијих културних институција у румској општини - Градске библиотеке "Атанасије Стојковић", уприличено је уз присуство републичких, покрајинских и локалних званичника, али и представника Амбасаде Јапана.

Министарка културе и информисања Маја Гојковић верује да ће обновљена зграда некадашњег Дома војске, а сада Градска библиотека постати једно од најважнијих места и симбола културног живота у Руми.

Министарка Гојковић је у друштву председнице Општине Рума Александре Ћирић и челних људи румске локалне самоуправе обишла велелепни простор нове библиотеке, а библиотекари су јој приближили богати књижевни фонд ове установе, разврстан у више одељења.

Директор Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" Дамир Васиљевић Тоскић уручио је министарки Гојковић и симболичан поклон - чланску карту ове установе.

"Многобројни љубитељи књиге овде ће пронаћи своју оазу среће. Овај догађај данас у Руми добар је пример и осталим градовима широм Србије како да искористе постојећу инфраструктуру и да реконструкцијом и обновом сличних места учине значајан корак у  заштити књижевног фонда, али уједно и спасу од пропадања објакте који имају не малу архитектонску вредност. Свима нама који се бавимо културом један од главних задатака мора бити афирмација  читања. Писана реч је одржала наш народ и у најтежим тренуцима и зато је јако важно да храмови књиге какав је овај у Руми буду адекватно опремљени у сваком смислу", казала је на свечаности отварања министарка Гојковић. 

Једна од најлепших зграда у нашем граду ће мноштвом корисног простора омогућити унапређење и проширење делатности Градске библиотеке "Атанасије Стојковић", истакла је председница Општине Рума Александра Ћирић.

"Данас након више од седам деценија проведених у објекту који је све мање одговарао како растућем библиотечком фонду, тако новим потребама читалаштва, Градска библиотека добила је ново седиште. Овај репрезентативни објекат је у потпуности реконструисан и пролагођен савременим потребама библиотечке делатности.  Реконструкција је трајала годину дана што представља мали временски период у односу на вишедеценијски заборав и пропадање овог здања.  Напомињем  да је овај пројекат тек почетак значајних капиталних улагања у установе културе нашег града, јер Општина Рума намерава да створи све потребне услове за развој и промоцију културе. Желимо да оправдамо свој рад, да будућим генерацијама оставимо здраве и добре основе за  даљи развој културе", поручила је председница Ћирић и додала да је Општина Рума  издвојила средства у висини од  105 милиона  динара за ревитализацију овог значајног здања, изграђеног пре више од једног века.

Председница  Ћирић је подсетила да се Рума, као мултиконфесионална средина, од самог свог оснивања културно развијала, да је једна од првих српских читаоница у Срему била Српска касина основана давне 1881.године, те да је након Другог светског рата у новој југословенској држави 1949. године  у нашем граду је основана прва јавна народна библиотека чије су услуге биле доступне свим грађанима без ограничења.

Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама похвалила је Општину Рума да суштински, а не само декларативно ради на унапређењу културе, која је, како је рекла, одувек заправо била најсветлији пример наше државе.

"Поносна сам што сам део Владе АП Војводине  која спроводи политику Републичке владе и заједно са Министарством културе информисања врло храбро и амбициозно превазилазимо све проблеме који су наслеђени годинама уназад. Управо са оваквим капиталним инвестицијама и са снажним амбицијама локаних самоуправа, можемо ствари мењати на боље. Дозволите себи да будете амбициозни, а сам Секретаријат на чијем сам челу ће вам заиста бити подршка и то конкретна, јер ми из године у годину повећавамо средства намењена локалним самоуправама зарад чувања културног блага и културне историје коју Србија поседује. Заједничким снагама ћемо превазићи све текуће проблеме са којима се суочавамо, али култура мора бити најсветлији пример наше државе, јер она то одувек јесте и била", оценила је покрајинска секретарка Милошевић.

Свечаност отварања Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" музички је обогатио новосадски Квартет Билитис, а сјајним казивањем стихова Лазе Костића, Матије Бећковића, Змај Јове Јовановића програм су употпунили глумци Небојша Миловановић и Јелица Брестовац.
donor
donor
donor
donor