img

Вести

Уз подршку ресорног министарства започето чишћење депоније у Краљевцима

img

Print

Наставља сe акција чишћења и затварања дивљих депонија широм наше општине. Тим поводом државни секретар Министарства заштите животне средине Александар Дујановић посетио је данас нашу општину и заједно са челним људима румске локалне самоуправе обишао Краљевце, где су започети радови на уклањању дивље депоније.   

Председница Општине Рума Александра Ћирић је истакла да је наша локална самоуправа од Министарства за заштиту животне средине добила за ову намену средства у износу од 5.000.000 динара, уједно се захваливши на великој подршци и доброј сарадњи министарки Ирени Вујовић и Министарству заштите животне средине.

"Такође, овим пројектом биће обухваћено и уклањање депоније у Добринцима. Ми као Општина смо учествовали са још додатних 5 милиона динара. Ово су драгоцена средства и помоћ заправо коју већ од почетка године добијамо од Министарства заштите животне средине. Заиста се трудимо да уредимо нашу животну средину, да живимо у једној чистијој и лепшој средини, да подигнемо свест свих нас о томе колико је важно чувати своју животну средину и колико је важно правилно одлагати отпад, било да се ради о грађевинском или комуналном отпаду. Управо у разговору са државним секретаром добили смо значајне информације и савете како даље да наставимо процес санирања и уклањања дивљих депонија. Најефикаснији начин је након уклањања депонија да постављамо и видео надзор што се показало већ на самом почетку године након затварања дивље депоније у Жарковцу. Без здраве животне средине нема ни здравог живота", изјавила је председница Ћирић.

Државни секретар Александар Дујановић је истакао да је у последње две године, кроз сарадњу са локалним самоуправама, Министарство заштите животне средине очистило преко 700 дивљих депонија, али и да је укупан број депонија у Србији нажалост пет пута већи.

"Драго ми је што видим овде у Руми да се стварно ради и иде се ка томе да се спречи тај велики еколошки проблем. Рума је показала спремност и да сама решава ово питање што је за сваку похвалу. У Србији има преко 3.500 дивљих депонија, ми смо у последње две године очистили више од 700, но, треба да се ради на свести сваког грађанина, да децу од вртића едукујемо о значају заштите животне средине, а да оне старије санкционишемо за прекршаје. Свакако ћемо Руми помоћи да обезбеди и камере и видео надзор, јер се то показало као учинковито да се простор једном очишћене депоније не затрпа поново отпадом. Пружићемо помоћ свима како би спречили настанак оваквих дивљих депонија, попут ове у Краљевцима", поручио је Дујановић.

Након посете Kраљевцима у Градској кући у Руми одржан је радни састанак са државним секретаром Александром Дујановићем, где је разговарано о унапређењу заштите животне средине, о заједничком превентивном деловању Општине и Министарства у сврху очувања околине, о будућим пројектима, а све у циљу побољшања квалитета живота за све грађане.
donor
donor
donor
donor