img

Вести

Ново комби возило за ефикаснији рад Црвеног крста Рума

img

Print

Председница Општине Рума Александра Ћирић уручила је данас председнику Управног одбора Црвеног крста Рума др Мирославу Милошевићу кључеве новог комби возила, које је преко Министарства правде прибављено средствима из опортунитета.

Реч је о возилу нове генерације Форд Транзит, које поред путничког дела располаже и товарним простором запремине од 1.200 килограма и биће од велике помоћи у спровођењу активности народне кухиње румског Црвеног крста.

"Удружење Црвени крст у Руми је једно од највећих удружења и организација које раде на територији наше општине. Њима је примарна активнонст хуманитарни рад и стога је наша дужност да им максимално излазимо у сусрет и помажемо као одговорна локална самоуправа. Веома је значајан њихов волонтерски рад, њихов допринос у афирмацији добровољног давалаштва крви и све то само по себи говори колики је њихов друштвени значај. Ми из нашег буџета за потребе рада ове организације издвајамо преко 12 милиона динара. Наредне године планирано је да повећамо овај износ, свакако ћемо се позабавити другим проблемима које ова организација има, пре свега везаним за неадекватне просторије", изјавила је председница Ћирић.

Свечаном уручењу возила присуствовао је и Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије. Он је изразио велико задовољство што Црвени крст Руме јача своје капацитете, јер је то организација која је увек у кризним временима била ту да својим знањима и вештинама помогне друштву у превазилажењу тешких ситуација.

"Само да подсетим да је током ковида преко 11.000 сати заправо од стране волонтера у Општини Рума управо дато преко Црвеног крста локалној заједници и тиме је Црвени крст Рума стао раме уз раме са свим другим организацијама Црвеног крста у Србији које су преко 700.000 сати добровољног хуманитарног рада поклониле својим заједницама током ковида. Значајно је да не заборавимо ни друге активности Црвеног крста у Руми, веома значајан пројекат народне кухиње са преко 600 корисника, 250 породица у граду Рума, затим програме прве помоћи. Црвени крст Рума има одличне екипе прве помоћи које успевају да ураде све што је неопходно за оспособљавање становништва, добровољно давалаштво крви је остварено са скоро три одсто, а то је циљ у свакој од наших средина у последњих неколико година, иако смо суочени са ковидом преко 200 јединица крви се сваке године увећа у Руми. То је само део онога што се чини и ради у Руми, још једном исказујемо захвалност свима који помажу Црвеном крсту Рума, велику захвалност нашим волонтерима, позивам све партнере и потенцијалне донаторе да препознају рад Црвеног крста Рума и да нам омогуће да будемо ефикасни у свом хуманитарном мандату", нагласио је Миладиновић.

Ново комби возило било је преко потребно организацији напомиње секретар Црвеног крста Рума Марко Ћулибрк, пре свега у превозу хране на дистрибутивна места народне кухуње.

"Сада имамо два комбија, с тим што је један стар 17 година, подложан је кваровима и доста нам је отежавао рад. Ми имамо три дистрибутивна пункта народне кухиње, један у просторијама Црвеног крста и два где морамо превозити храну а то су: неусловно насеље "Рупе" на источном крају града и насеље Ригов млин, на западном излазу из града. Крајем новембра или почетком децембра ми планирамо нови дистрибутивни пункт у насењу "Рупе" где ћемо покушати што више да нашим суграђаним омогућимо достојанствено преузимање оброка и у случају лоших временских прилика или елементарних непогода", казао је Ћулибрк.
donor
donor
donor
donor