img

Вести

Положени венци на спомен обележје Мост размене

img

Print

Поводом 79. годишњице размене ратних војних заробљеника између НОВЈ и немачких окупационих снага крајем лета 1943. године на Стејановачком путу, венце су положили, у име локалне самоуправе Стеван Ковачевић, председник СО Рума и Биљана Поповић Јовановић, заменица председника Општине Рума, као и представници СУБНОР-а и других војних удружења.

Тачно пре 79. година, 2. септембра извршена је размена заробљеника - 28 немачких војника за 62 партизана и родољуба из Бешенова.

Та размена је договорена између Вукашина Биволаревића Волфа и Адама Фелингера, председника окупационе општине у Руми.

Размена је обављена 2. септембра 1943.године у 10 часова управо на месту где сада постоји споменик.

Томислав Милић, председник СУБНОР Рума је истакао да је ово традиционално окупљање на месту где је обављена прва званична размена ратних заробљеника између Народноослободилачког покрета  и немачких окупационих снага, и управо то је чини изузетно важном, јер је прећутно тако признат партизански ослободилачки покрет.

Наравно, са овом разменом није завршен фашистички терор који је још две године трајао на овим просторима.

„Поражавајуће је то што савремена збивања потврђују да нису дефинитивно поражене силе зла које сваку прилику користе да искоче на историјску позорницу и да креирају историјску сцену у свом убилачком току. Зато је важно да овакве догађаје обележавамо,  а ми као локална  самоуправа подржавамо све организације  и удружења која негују традиције ослободилачких ратова и негују важне догађаје из наше  славне историје. Да се нека зла из историје не би понављала, морамо на њих стално да указујемо“, поручио је Стеван Ковачевић.
donor
donor
donor
donor