img

Вести

Додатних 25 милиона динара за пројекат унапређења енергетске ефикасности - Нова улагања и у ЈП "Комуналац"

img

Print

Општина Рума обезбедиће додатних 25 милиона динара финансијске подршке пројекту унапређења енергетске ефикасности.

Тим, поводом данас је на седници Општинског већа усвојен Предлог Правилника о изменама и допунама Правилника о суфинансирању мера енергетске санације, породичних кућа и станова које се односе на унапређење термичког омотача, термичких инсталација и уградње соларних колектора за централну припрему потрошне топлотне воде, по јавном позиву управе за подстицање и унапређење енергетске ефикасности ЈП 1/22.

Председница Општине Рума Александра Ћирић истиче да се велики број заинтересованих грађана пријавио на јавни позив, како за замену ПВЦ столарије, тако и за уградњу котлова, соларних панела и повећање енергетске ефикасности на објектима.

"У договору са Министарством енергетике одлучили смо да издвојимо додатних 25 милиона динара како би могли финансирати свих 450 пријава које испуњавају услове и како би сви пријављени грађани добили подршку за реализацију пројеката. Интересовање за овај пројекат је заиста велико и нажалост, нису сви пријављени чија је документација била исправна могли да уђу у крајње кориснике чији ће програм бити суфинансиран. Ја ћу подсетити да смо пре ових додатних 25 милиона динара за мере енергетске санације издвојили 15 милиона динара, а 15 милиона динара је обезбедило и Министарство енергетике. Слободно могу да кажем да смо ми можда једина локална самоуправа која је издвојила толика средства, али нама је циљ да сви грађани који су испоштовали конкурсне услове и добију новац за реализацију пројеката и сада ћемо им то и омогућити", изјавила је председница Ћирић.

Настављена је и модернизација ЈП "Комуналац". Обезбеђена су нова средства за куповину потребне механизације и унапређење квалитета пружања услуга, јер је заштитна животне средине један од приоритета у раду Општине Рума, нагласила је председница Ћирић.

"Већ смо на  почетку године најавили да ћемо модернизовати ЈП "Комуналац" у смислу набавке механизације која им је неопходна за ефикаснији и бољи рад. Неколико  тачака се односило на пренос средстава на "Комуналац" за куповину механизације: абро камиона, ауто смећара и цистерне за прање улица. У Руми ће се поново прати улице онако како се ради у другим општинама и градовима, у касним вечерњим и раним јутарњим сатима. Свакако наш циљ је да Рума буде чиста, а улице лепе и уређене. У наредним данима ће им стићи потребна механизација тако да ћемо имати прилике да све то медијски испратимо и видимо шта смо то помогли да купе од механизације и  да грађане упознамо са тим зашто смо толико новца определили за ово јавно предузеће у циљу што бољег и ефикаснијег рада", поручила је председница Ћирић.

Надзорном одбору ЈП за урбанистичко планирање, управљање путевима и изградњу Рума дата је сагласност на Одлуку о расподели добити за 2021. годину. Нето добит у износу од 688.501,47 динара биће распоређена 70% у корист оснивача, тј. Општине Рума, а 30% у корист јавног предузећа.

Већници су изгласали и Нацрт Одлуке о употреби имена, грба и заставе Општине Рума, а дата је сагласност Општинском правобранилаштву општине Рума на закључивање вансудских поравнања.
donor
donor
donor
donor