img

Вести

Златни јубилеј у Доњим Петровцима - Век ловачке љубави

img

Print

Поводом обележавања златног јубилеја - 100 година организованог ловства ловачког друштва "Фазан", у Доњим Петровцима протеклог викенда уприличена је велика свечаност на којој је представљена монографија проф. Димитрија Бошковића "Век ловачке љубави".

Кроз 15 поглавља на симболичних 100 страна професор Бошковић је монографијом одао почаст вековној традицији лова у Доњим Петровцима. Писати о историји лова, а посебно о златном јубилеју, велика је част казао је у препуној сали Дома културе аутор монографије.

"Вама доброчинитељи и ловци чувари природе у име свих генерација које су уткале златне нити у ризницу јубилеја изражавам дубоку захвалност што сте омогућили да из пера са емоцијом из дубине душе испишем дијамантским словима "Век ловачке љубави". Монографија - споменица је дуг према ловачким прецима и жеља да као бисер од надахнућа осветли путоказ будућим ловачким поколењима. Нeка ова књига као стогодишњи споменик сјајно трепери међу звездама у недрима душе читалаца и ловаца док је сунца, ветра и љубави", поручио је Димитрије Мића Бошковић.

Покровитељ јубилеја био је Ловачки савез Србије па су тако у сали Дома културе уручена и традиционална признања кровне ловачке организације.

Свечаности је присуствовао и председник Ловачког савеза Србије Братислав Ћирковић који је истакао да су ловци, на терену, прави заштитници природе, те да је Димитрије Мића Бошковић, ловачка поета, својим делом одао почаст свим претходницима, а савременицима и наследницима оставио у аманет да наставе традицију и ловству обезбеде будућност за наредне јубилеје.

"Ловцима Доњих Петроваца и Општине Рума желим још вековима златне сремске сутоне, сјајне трофеје, лепа дружења и велике успехе. Желим вам многе јубилеје и да као и до сада доприносите не само ловству Срема и Војводине, већ и целе Србије", рекао је Ћирковић.

О монографији су говорили и академик проф. др Хаџи Милутин Стојковић који је написао предговор и проф. др Милош Беуковић рецезент књиге.

""Век ловачке љубави" је књига са душом, лирски обојена кроз носталгична сећања на успомене, бисере природе и чари животињског царства и племените ловце у служби природе. Кроз књигу је исписана златна историја као надахнуће, на част прецима и ловачком подмлатку у аманет са царства небеског", казао је академик Стојковић.

Проф. др Беуковић сматра да је монографија вредан извор за будуће хроничаре на овим просторима.

"Ући у ризницу ловства и чари бисера природе аутору је било задовољство, али врло добро знамо колико је то обиман и напоран посао. Сакупити стогодишњу грађу, ишчитати хиљаде страница, није нимало лако, али вредело је, јер поглед на књигу нам открива да је лов у правом смислу те речи, одраз традиције и културе народа који овде живе", нагласио је проф. др Беуковић.

Председник Ловачког савеза Србије Братислав Ћирковић уручио је петровачком Л.Д.  "Фазан" - Златну плакету за заслуге на унапређењу ловства и заштите животне средине, а између осталих златна плакета је додељена и председници Општине Рума Александри Ћирић, у чије је име признање примио начелник Општинске управе Душан Љубишић, док су ловцима Доњих Петроваца уручени златни, сребрни и бронзани ордени ЛСС-а.

Обележавање златног јубилела музички је употпунио локални "Гоци бенд", а заједничким ручком у ловачком дому настављено је дружење и после завршетка званичног програма.

Издавање монографије "Век ловачке љубави" помогли су Општина Рума, Ловачки савез Србије и Ловачки савез Војводине.
donor
donor
donor
donor