img

Вести

Културом против предрасуда - „Ромско вече“ на Градском тргу

img

Print

На енергичан, лепршав и без сумње емотиван начин, у оквиру манифестације „Културно лето“, вечерас је на Градском тргу у Руми презентовано богато ромско културно - уметничко наслеђе.

Уз музику, ритам, песму и игру Румљани су уживали у чувеном ромском тамбурашком мелосу, оплемењеним шаренилом традиционалних ромских ношњи.

Концерту су присуствовале и покрајинска посланица Јелена Јовановић и председница Извршног одбора Националног савета ромске националне мањине Србије Пава Новаков Чабриловски које су сагласне у оцени да је одлука Општине Рума да „Ромско вече“ уврсти у званични програм овогодишњег „Културног лета“ веома значајна за бољу будућност, али и својеврсно признање да румска локална самоуправа Роме посматра као равноправни део друштва.

Рума је мултиетничка средина, која поштује различитости, а добро знамо да културом разбијамо све предрасуде стереотипе и стварамо бољу међуљудску климу“, поручила је Пава Новаков Чабриловски похваливши сарадњу са Општином Рума и координаторку за ромска питања у Руми Данијелу Тадић, која је и иницирала „Ромско вече“.

Општина Рума дала је огроман допринос у побољшању положаја ромске националне заједнице, сматра посланица Јовановић и верује да ће се кроз заједничку сарадњу многи проблеми решити.

„Рума спроводи веома успешно локални акциони план за запошљавање Рома, даје активну подршку ромским ученицима и чврсто је решена да са нама оконча вишедеценијски проблем ромског насеља „Рупе“. Недавно смо заједно обишли то насеље и искрено се надам да ће у будућности и тај проблем становања наших суграђана бити решен“, казала је Јелена Јовановић.

Роми су као народ надалеко познати по својој игри и песми, а укључивање у програм „Културног лета“ само је један од начина да се да подршка овој националној заједници напомиње заменица председнице Општине Рума Биљана Поповић Јовановић.

„Има много посла, покренули смо доста ствари, сигурно да никад не може све бити идеално, али ми смо одлучни у намери да помогнемо ромској националној заједници, да ствари мењамо на боље. У образовању је кључ напретка, ту смо ставили акценат, наравно важна су и стамбена питања, запослење, систематски водимо рачуна о свим важним сегментима живота“, изјавила је Биљана Поповић Јовановић.

Програм „Културног лета“ се наставља у петак концертом Зорице Брунцлик, док ће у суботу наступити ТАП 011, а оба концерта почињу у 21 час.
donor
donor
donor
donor