img

Вести

XXV седница - О буџету, уређењу централног градског језгра, игралишту "Рупаче" и Добринцима

img

Print

На данашњој седници Скупштине Општине Рума усвојено је више значајних одлука, направљено је неколико кадровских промена, а у фокусу је био Извештај о извршењу Одлуке о буџету Општине Рума за период од 1.1.2022. до 30.6.2022. године.

Приходи и примања буџета Општине Рума за првих шест месеци ове године остварени су у укупном износу од 1.506.563.648,08 динара и у односу на планиране приходе у 2022. години остварени су са 51,22%.

Председница Општине Рума Александра Ћирић оценила је да Извештај јасно указује на једно рационално трошење буџета, да су приходи знатно већи у односу на претходну годину, те да се нада ће се се до краја календарске године што више средстава искористити за капитална улагања, осврнувши се и на пројекте очувања централног градског језгра у Руми.

" Нама је само у циљу да очувамо наше централно градско језгро, да и Рума добије изглед какав заслужује, какав је некада имала. До сада није постојала пракса уређења централног градског језгра у Руми, фасада на стамбеним зградама, али и грађанским кућама с краја 19. века које постоје у нашем центру и красе сам центар града. Ми смо одлучили да изађемо у сусрет станарима стамбених заједница и самим тим да улепшамо наш град и очувамо наше културно наслеђе тако што ћемо уложити у реновирање фасада стамбених зграда и грађанских кућа у самом централном градском језгру. Пошто Општина не може по закону да учествује стопостотно у финансирању ових радова, ми смо изашли у сусрет максимално колико смо могли тако да ће Општина учествовати са 95 процената у реновирању фасада, а док ће 5 одсто станари стамбених зграда и кућа учествовати, биће им омогућено да тај износ исплаћују у неколико рата", изјавила је председница Ћирић.

Скупштина је донела одлуку и  о формирању Комисије за споменичка обележја општине Рума, као и Oдлуку о подизању и одржавању споменика и скулптуралних дела на територији наше општине.

"Ми смо суочени са проблемом који наша културна баштина и културно наслеђе има на Косову и Метохији, нашој јужној покрајини. Велике напоре улажемо у очување и заштиту нашег културног и сакралног наслеђа. Наша је дужност исто тако како на КиМ тако и ми овде да чувамо наше споменике, нашу културу, нашу традицију, јер очувањем свог националног идентитета ми чувамо себе. Из тог разлога од сада свака иницијатива за подизање споменика и спомен обележја мораће да прође кроз ову комисију и кроз СО Рума, потом се шаље Министарству културе на сагласност, на одобрење, тако да ћемо имати један правни основ зашто постоји неки споменик, који је разлог подизања споменика или спомен обележја. Такође, један од разлога за доношење ове одлуке је и неприкладна појава мурала посвећеног отетим бебама. У то време када је овај мурал освануо није постојала комисија. Чињеница је да постоји неколико станара који су дали сагласност за осликавање њихове зграде, али нико није знао праву садржину, ни поенту, ни разлог зашто се мурал осликава. То је болна тема о којој не треба на овакав начин расправљати и није прикладно да постоји на тако фреквентном месту, није прикладно да се таква тема осликава у виду уметничких дела", казала је председница Ћирић.

Изменом плана детаљне регулације насељеног места Добринци решиће се проблем путне инфраструктуре у Фрушкогорској улици у том селу.

"Улица води ка атару, пољопривредне машине које су у великом броју пролазиле улицом су допринеле лошем стању коловоза. Становници су апеловали да поново асфалтирамо улицу. Ми смо изменили ПДР како бисмо омогућили да уз улицу урадимо и један атарски пут који ће бити намењен пољопривредној механизацији, како бисмо сачували Фрушкогорску улицу. Ми ћемо је свакако поново асфалтирати, али не желимо да се врло брзо нађемо у истом проблему, због тога је измењен ПДР и створени су предуслови за изградњу атарског пута тик уз постојећу улицу", рекла је Александра Ћирић.

Поред радова у реконструкцији Културног центра "Брана Црнчевић", и уређењу пјацете Мала фонтана у строгом центру Руме, ускоро почињу и конзерваторски радови на споменику револуције, популарним трубама.

"Очекујемо расписивање тендера у другој половини августа. Од стручних процена стања споменика зависи да ли ће његова реконструкција, чији почетак очекујемо у септембру, бити завршена у току календарске године или ће се део радова пренети и у наредну. Шест милиона динара је одвојено за саму конзервацију споменика, но, обимни и захтевни грађевински радови биће усмерени ка статици и побољшању саме конструкције споменика", поручила је председница Ћирић.

Начелник Општинске управе Душан Љубишић је са говорнице рекао да ускоро почињу радови и на уређењу игралишта "Рупаче" на углу улица Филипа Кљајића и Др Предрага Вулете у Руми.

"Од Покрајинског секретаријата за спорт добили смо средства од 5 милиона динара за тартан подлогу, за спортски мобилијар за кошеве и све што је неопходно да се тамо уради. Недостајало је 800 хиљада динара што смо ми додатно обезбедили у последњем ребалансу, а онда смо определили и додатних 3 милиона динара за уређење бетонских конструкција, трибина. Видели смо да је неопходно санирање целог игралишта, дакле укупно је обезбеђено 8.800.000 динара, јавна набавка ће бити расписана у наредне две, три седмице, а радове очекујемо наредног месеца", истакао је начелник Љубишић.

Одборници су данас изгласали и двоје нових чланова Општинског већа. У Веће су ушли Марина Ћорковић и Александар Крњаић, док је дужности члана Већа разрешена Биљана Јовановић. Уместо Јелене Овцин в.д. мандат директора Центар за социјални рад је поверен дипломираном економисти Милошу Кулпинцу, док су нови в.д. мандати поверени Стојши Јовановићу (ЈП "Стамбено") и Владислави Повић (Јавно предузећe за урбанистичко планирање, управљање путевима и изградњу Рума).
donor
donor
donor
donor