img

Вести

30. годишњица прогона Срба са вековних огњишта

img

Print

У Хртковцима је данас обележена 30. годишњица прогона Срба из Хрватске. Тим поводом представници Општине Рума, румског СУБНОР-а и Савеза Срба из региона положили су венце на спомен плочу жртвама терора на сеоском Дому културе "Свети Сава".

Венце су у име Општине Рума положили председник СО Рума Стеван Ковачевић и начелник Општинске управе Душан Љубишић који су сагласни у оцени да се страдалништво српског народа на просторима бивше Југославије током ратова деветесетих не сме заборавити.

"На свим великим и историјским и цивилизацијским вододелницама наш народ је увек знао да се определи на страну правде и слободе и та опредељеност коштала га је многих жртава. Нема тог места у овој нашој лепој отаџбини које није имало током историје у различитим историјским етапама значајне жртве у борби за слободу, за правду, за једнакост. Нажалост та наша спремност да се жртвујемо и да не питамо за цену слободе и правде није сразмерна нашој спремности и нашој опредељености да као савременици на адекватан начин увек и тамо где треба обележавамо и памтимо наше жртве. Нажалост постоје још многа места која своје жртве кроз историју нису пописала, која нису запамтила и то је нешто што нам као народу не служе на част. Ви Хртковчани овим примером и оваквим начином обележавања сећања на ваше суграђане који су страдали на правди Бога за слободу, за правду, за једнакост, за своју домовину, јесте један леп пример који показује и који треба да буде путоказ за све нас да оно што нисмо до сада довољно чинили учинимо", поручио је Ковачевић.

Пре полагања венаца служен је и парастос у хртковачкој православној цркви, а затим је организован је пригодан културно - уметнички програм у сали Дома културе. Традиционалним играма представиле су су групе хртковачког КУД "Десанка Максимовић".
donor
donor
donor
donor