img

Вести

Нови значајан пројекат из домена заштите животне средине

img

Print

Како би се олакшало одвожење смећа, конкретно кабастог материјала на Регионалну депонију "Срем - Мачва", Општина Рума приступила је пројекту изградње претоварне, тј. трансфер станице која ће се налазити у близини објекта "Азил" - ЈП "Комуналац".

Председница Општине Рума Александра Ћирић је са директором ЈП "Комуналац" Драганом Панићем обишла радове на овом новом изузетно значајном пројекту заштите животне средине, који се реализује на јужном ободу града.

"Овај претоварни плато има вишеструку намену и биће користан у овом нашем процесу борбе за заштиту животне средине. Као што знате затворили смо више дивљих депонија, главну градску депонију, настављамо борбу за чистију, зеленију и здравију Руму. На овој претоварној станици или платоу аутоподизачи ће смеће претоварати у контејнере и камионе далеко већег капацитета и одвозити на Регионалну депонију Срем-Мачва. Направићемо и уштеде у транспорту смећа, а временом ће се омогућити и издвајање искористивог дела отпада", изјавила је председница Ћирић.

Вредност пројекта је 9.128.000 динара, а радове започете 14. јула изводи фирма "БОРад" из Сремске Митровице.

"Површина претоварне станице је 900 квадратних метара, простор ће бити ограђен са три стране зидовима од такозваних лего бетонских плоча које ће моћи да се преносе и померају. Један део ће бити одвојен и за рециклажу смећа, да се одваја смеће које се може донекле искористити, од оног које заиста мора да се одвозе на Регионалну депонију "Срем-Мачва". Далеко је економичније и исплативије. Имамо у плану да за наредну годину набавимо и дробилицу која ће ситнити грађевински материјал, грађевински отпад који ћемо моћи да искористимо рецимо за насипање путева и на тај начин ће нам бити вишеструко исплатива и корисна, а уједно чувамо животну средину", казала је председница Ћирић.

Рок за завршетак радова је 22. август.

Када је у питању затворена градска депонија процес рекултивације је започет, али ће он трајати неколико година.

"Оно што је битно је да је градска депонија затворена и да се смеће тамо више не односи. Једино што је дозвољено јесте истовар земље што је добро за процес рекултивације. Наредних неколико година депонија мора да се са земљом насипа како би се ослободили штетни гасови, да би након тога дошло до садње дрвећа, односно растиња, које ће тотално очистити земљу и након тога да се ту изравна површина и направи један зелени простор и засади дрворед. Значи један процес озбиљан, дуготрајан, али надамо се, идемо ка томе да се то реши наредних година", поручила је председница Ћирић.
donor
donor
donor
donor