img

Вести

Извештај са 68. седнице Општинског већа

img

Print

Данас је у Градској кући одржана 68. седница Општинског већа Општине Рума на којој је усвојен Извештај о извршењу Одлуке о буџету Општине Рума за период од 1.1.2022. до 30.6.2022. године. Приходи и примања буџета Општине Рума за првих 6 месеци ове године остварени су у укупном износу од 1.506.563.648,08 динара и у односу на планиране приходе у 2022. години остварени су са 51,22%.

Чланови Општинског већа имали су прилику да упореде стање у буџету у односу на исти период прошле године.

"На основу овог поређења и анализе видимо да су приходна и расходна страна буџета веома добре ове године, види се побољшање и помак у сваком смислу те речи, од прихода који улази и од расхода који се утроше. До сада је реализовано и расписано 112 јавних набавки. Претходне године је било реализовано за целу календарску годину 110, а ми смо за ову половину године расписали конкурсе за већ 112 јавних набавки, а имамо још 6 месеци до краја календарске године. Сама та ставка и податак говоре колико је добро планиран и креиран буџет и његов прилив, али и расход буџета, тако да смо реално задовољни у ком правцу идемо, како користимо и трошимо буџет и како се распоређује", изјавила је председница Општине Рума, Александра Ћирић.

На седници су усвојени прорами рада и финансијски планови за 2023. годину установа културе у Руми: Градске библиотеке "Атанасије Стојковић", Културног центра "Брана Црнчевић" и Завичајног музеја Рума.

"Из ове три тачке које се односе на рад и финансијско пословање установа културе можемо закључити да је ова година, као и година 2023. година улагања у културу и година културе у Руми јер ми издвајамо велика средства за улагања у установе културе и њихово функционисање. То су капитална, велика улагања и слободно могу назвати ове две године - године културе у Општини Рума", рекла је председница Ћирић.

Чланови Општинског већа усвојили су Одлуку о расписивању Јавног позива за учешће привредних субјеката у спровођењу мера енергетске санације у домаћинствима путем уградње соларних панела.

"Већ је кренула пријава грађана за замену столарије, уградњу котлова, изолацију, фасаде на кућама, то су све мере које према препоруци Министарства рударства и енергетике и у сарадњи са њима ове године спроводимо. Конкурс за те мере је отворен до 9. августа, а за соларне панеле сходно томе, јер се касније расписује, биће накнадно завршен. Очекујемо велико интересовање, да ће грађани и ове године бити задовољни реализацијом ових мера", изјавила је председница Ћирић.
donor
donor
donor
donor